White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Transport Aerian – Skywound

Mooi vormgegeven, haardscherpe grafische verfraaiingen en een boekje met meerwaarde. Nog voordat Skywound van het Belgische Transport Aerian door de speakers knalt, heeft de band al punten gescoord. Die plaat waar punten mee gescoord wordt, is verschenen via Melodic Revolution Records.

Transport Aerian

De oorsprong van deze progressieve rockband ligt aan het eind van de zogenoemde zero’s. Inmiddels heeft de groep een line-up waarmee live hun muziek ook aan de man gebracht kan worden en zijn er, inclusief de plaat die hier besproken wordt, vier langspelers via het eerder genoemde label uit. Daarvan zag de eerste in 2013 het licht.

Skywound

Deze nieuwe langspeler van Transport Aerian telt dertien tracks. Samen zijn die nummers goed voor een kleine driekwartier aan muziek. Van die dertien tracks heten er vier ‘Fracture’. In deel I tot en met III zijn daar nog teksten bij, maar deel IV geldt wel echt als instrumentale interlude.

De overige nummers laten horen dat Transport Aerian de inspiratie haalt uit de progressieve rock in de breedte. Pink Floyd lijkt in ‘Lunatic’ van invloed, terwijl in de zwaardere delen van de song en ook in opener ‘Shall Not Be’ Tool zomaar eens inspiratie kan hebben gegeven. Dat zorgt voor mooie contrasten in de sound én in de diversiteit op Skywound.

Doordat Transport Aerian op Skywound zich niet alleen door de gebaande paden laat leiden, weet de band middels soms wat gewaagde overgangen en experimentele solo’s juist in de kijker te spelen. Daarbij valt de invloed van de jazz ook niet uit te sluiten, wat de algehele sound van de plaat alleen maar ten goede komt.

Skywound is een plaat geworden die laat horen dat Transport Aerian de progressieve rock in de breedte in de vingers heeft. Daarmee kan de groep makkelijk een even zo breed publiek inpakken, want deze plaat is een beleving van a tot z.

Transport Aerian - Skywound

Tracklist Skywound

1.Shall Not Be 03:15
2.At The Cliff 04:38
3.Fracture I 00:40
4.Lunatic 07:09
5.Latgalian Gothic 04:21
6.Falling 20 03:11
7.Fracture II 02:13
8.Kuznetsov 03:53
9.Fracture III 00:56
10.The Effect 03:02
11.Moses 03:49
12.Fracture IV 01:10
13.Skywound 05:14

Transport Aerian online

Bandcamp

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén