White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Naked Giants – The Shadow

Eigenlijk is het wel een vreemd signaal: een plaat eindigen met een track genaamd ‘Song For When You Sleep’. Dat zou kunnen betekenen dat men bij deze plaat in slaap kan vallen. Of dat klopt, moet blijken bij The Shadow van Naked Giants. Die plaat verschijnt via New West Records.

Naked Giants

De band is afkomstig uit Seattle, de stad die onder andere de grunge voort bracht. Dat ongecompliceerde zit ook in deze band. Naked Giants staat voor een aanstekelijke mix van garage rock, alternatieve uitspatting, fuzzy riffs en flirts met stijlen die men niet altijd direct zou verwachten. Dat alles wordt op een frisse manier gepresenteerd. Naked Giants heeft inmiddels over de hele wereld gespeeld.

De nieuwe langspeler van Naked Giants is geproduceerd door Chris Funk. Die kan onder andere gekend worden van zijn werk voor The Decemberists. Hun eerdere plaat, Sluff, was nog geproduceerd door Steve Fisk, bekend van Nirvana en Soundgarden. Naked Giants zorgt er dus voor dat men aansprekende mensen achter de knoppen heeft zitten.

Fris en rauw

Het leuke van Naked Giants is dat men niet weet wat er gaat volgen. Opener ‘Walk Of Doom’ duurt nog geen twee minuten. Daarmee is het de kortste track op deze plaat. Naked Giants laat daar horen dat ze lekker rauw kunnen rocken, ergens tussen de Britpop en de grunge in hangende. Daarentegen staat dat ‘Take A Chance’ invloeden uit de catchy jaren ’60 herbergt, terwijl ‘Turns Blue’ juist de rustige kant van Naked Giants onderstreept en flirt ‘High School (Don’t Like Them)’ met Kaiser Chiefs. Heel licht is dan de invloed van Radiohead en Smashing Pumpkins zelfs te bemerken. Het geflipte in de gitaar aan het eind kan als geniaal bestempeld worden.

Dan is er nog de vraag of men echt in slaap kan vallen bij The Shadow van Naked Giants. Voor elk normaal mens zou gelden van niet. Misschien zit het hem in ‘The Shadow’ welke een met zware riffs beladen met desertrock flirtende track is. Dit is echter Naked Giants in bloedvorm. ‘Song For When You Sleep’ moet daarom gewoon gezien worden als een rauwe ballade voor het slapen gaan. Het is iets dat iemand toegezongen kan worden die de ogen nog nauwelijks kan open houden. Een liefelijke track op een even rauwe als frisse plaat mee af te sluiten. Het zegt dus niks over de voorgaande muziek.

Naked Giants laat met The Shadow horen dat het voor hen niet spelen in de schaduw van is. Deze band weet op een zowel frisse als rauwe manier de luisteraar in te pakken. De invloeden worden uit een breed spectrum gehaald en juist daardoor klinkt de band geheel als zichzelf.

Naked Giants - The Shadow

Tracklist The Shadow

1.Walk Of Doom
2.High School (Don’t Like Them)
3.Take A Chance
4.Turns Blue
5.(God Damn!) What I Am
6.The Ripper
7.Unpeeled
8.Television
9.Better Not Waste My Time
10.The Shadow
11.Song For When You Sleep

Naked Giants online

Website
Bandcamp
Twitter

New West Records online

Website
Webshop
Facebook
Bandcamp

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén