White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Aeffect – Theory Of Mind

Leestijd: 2 minuten

De Britse band Aeffect is een groep die niet doet zoals de mainstream verwacht van een band. Achter Aeffect gaat een duo schuil welke de metal ook nog eens op een eigenwijze manier in het vat giet. Samen hebben zij dan ook hard gewerkt aan de debuutplaat. Die eerste release van Aeffect heet Theory Of Mind.

Aeffect

De band bestaat dus uit twee personen. Mark Broster neemt alle gitaren, baspartijen en vocalen voor zijn rekening. Zijn kompaan in Aeffect is Mike Pitman. Die verzorgt op zijn beurt de drums. Beide heren hebben al ervaring in andere bands. Met Aeffect pakken zij de keiharde metal op een progressieve manier aan.

Theory Of Mind

Het resultaat van Aeffect is dan ook de debuutplaat Theory Of Mind, welke in het totaal acht tracks telt. Die nummers duren samen iets meer dan vijftig minuten. De kortste track is ‘Retraction’. Dat is de enige track op deze release welke niet over de zes minuten gaat. ‘Emergent Behaviour’ compenseert dat, want dat is dan weer de enige track die over de zeven minuten gaat. Daarmee is dat de langste van dit album.

Muzikaal laat Aeffect horen dat zij de metal goed verzorgen. De partijen doen denken aan Gojira in hun begindagen, Meshuggah en Textures, terwijl sommige partijen ook zomaar door Periphery beïnvloed kunnen zijn. ‘Manifest’ laat goed horen dat Aeffect ook goed is in het spelen met contrasten. De brute drums gaan daar gepaard met gitaren die bijna sferisch acteren en qua timing dan weer een bron van rust zijn. Het duo weet ook de muziek soms, ook op verrassende momenten, helemaal klein te maken, om vervolgens het bombast nog meer caché mee te geven. ‘Acceptance’ is daar een goed voorbeeld van.

Theory Of Mind onderstreept dat het voor Aeffect geen probleem is dat het als duo weggezet wordt. De sound is vol, uitdagend en zal de liefhebbers van de progressieve kant van de metal en de bovengenoemde bands zeer goed stemmen.

Aeffect - Theory Of Mind

Tracklist Theory Of Mind

  1. Patronage . 06:08 .
  2. Retraction . 05:10 .
  3. Emergent Behaviour . 07:38 .
  4. Leading to Decay . 06:39 .
  5. Theory of Mind . 06:19 .
  6. Manifest . 06:29 .
  7. Acceptance . 06:44 .
  8. Dematerialise . 06:51 .

Aeffect online

Bandcamp
Instagram
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén