White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Alfahanne – Atomvinter

Atomvinter. Zou dat staan voor een winter waarin alle nucleare wapens tot ontploffing komen of tot een seizoen in de dreigende strijd waarin de nucleare wapens bevroren gaan worden? Het is in ieder geval de titel van de nieuwe plaat van de Zweedse rockers van Alfahanne. Die schijf verschijnt via Indie Recordings.

De schijf opent met de titeltrack. Direct blijkt dat deze het donkere, melancholische van Moonspell hebben gecombineerd met het rockende, aanstekelijke van Murderdolls en het doortastende van de postpunk uit de jaren ’80. Tel daarbij op dat de zang iets mysterieus heeft en men snapt dat Alfahanne een band is die zijn muziek op een even bijzondere als aantrekkelijke manier inricht. De gitaren doen bij vlagen ook denken aan die vanuit de black metal. ‘Lovers Against The World’, welke maar één van de drie tracks op Atomvinter is met Engelse teksten, laat dat bijvoorbeeld goed horen.

Alfahanne heeft op deze langspeler negen tracks geplaatst. De meeste tracks zijn – hoogstwaarschijnlijk – in het Zweeds. Ondanks dat de taal niet te verstaan is, zijn de refreinen toch snel mee te zingen. Alfahanne maakt dit de luisteraar ook niet te moeilijk. Hierdoor blijven de nummers makkelijk in het hoofd doorzingen, ook al is de taal een barrière. Afsluiter ‘En Tight Knut’ is misschien in dat geval een track die zich daar minder voor leent. Het heeft iets geheimzinnigs als Marilyn Mansons ‘Man That You Fear’, zonder daar verder enige gelijkenis mee te hebben. Gestaag bouwt Alfahanne hier het nummer op, om ook na een flinke poos hun rock ook toe te laten in dit spel. Een waardig afsluiter van een bijzondere plaat.

Wie op deze manier zijn rock pakkend en mysterieus inricht en daarbij de luisteraar weet te vermaken met teksten die deze niet eens kan verstaan, is goed bezig. Alfahanne laat de mensheid verlangen naar een Atomvinter.

21 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén