White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

ANDY TIMMONS – ELECTRIC TRUTH

Leestijd: 3 minuten

Andy Timmons is, net als collega en merkgenoot Joe Satriani, een snarenvirtuoos. Electric Truth is zijn nieuwe schijf. Op het Timstone label wordt deze plaat uitgebracht!

DANGER DANGER

Andy Timmons studeerde klassiek- en jazz-gitaar aan de University of Miami. Hij belandde in de studio-scene van Texaanse (countryrock) bands en startte een eigen band. Hij werd daarna benaderd door Danger Danger, een band uit New York. Deze band was hun gitarist (Al Pitrelli!)kwijtgeraakt en Andy werd ingelijfd voor de opnames van de debuutplaat van de rockers uit Queens. Binnen de commerciële, strakke rock van deze band was genoeg ruimte voor het flitsende gitaarwerk en het album van Danger Danger werd een ‘millionseller ‘.

SUCCES

Danger Danger was een leuke successtory, maar interne ruzies zorgden ervoor dat Timmons de overstap maakte naar andere projecten. Hij stapte op na de opnamen van de prachtplaat ‘Cockroach’. Hij maakte zes soloplaten, startte een eigen band (Pawn Kings), werd muzikaal leider van de backing band van Olivia Newton John en clinic-specialist voor de gitaren van het merk Ibanez. Andy speelde ook in de Simon Philips Band, tijdens de eerste drie jazzrock- Protocol-schijven. En ben je een fan van van dansbare Latin-muziek met virtuoze akoestische intermezzo’s? Samen met Sydnei Carvalho maakt Timmons vette ‘Bossa nova-hits ‘!

IT’S ABOUT THE PHRASE…

Timmons is een speler met ‘zeggingskracht ‘op de gitaar. Zijn melodieën zijn geweldig, de frasering is uniek, het lijkt alsof hij de zanglijnen voorspeelt. Andy maakte ook een Beatles-Sgt.Peppers-tribute plaat, waarbij zelfs de stemmen van Lennon & McCartney doorklinken in de gitaarlijnen, erg knap! Timmons is wat rustiger gaan spelen dan de ‘shred till you die’- dagen, maar hij schuwt het snelle en ruige werk niet. En als allrounder zijn een portie jazz of een lekker potje scheuren op de Ibanez voor hem een feestje. Andy is net als Satriani en Vai een first class endorser voor dit gitaarmerk.

JOSH SMITH

Voor ‘Electric Truth’ koppelde Andy Timmons zijn nummers aan Josh Smith, de LA-gitarist van Raphael Saadiq en Mick Jagger’s soloband. Smith is ook een bekende speler en producer van veel gitaaralbums. Hij zorgde voor een fijne backing band. En met drummer Lemar Carter (van Joss Stone), bassist Travis Carlton (van Larry Carlton en Robben Ford) en Hammond – en keyboardspeler Deron Johnson (van Miles Davis) is het natuurlijk heerlijk muziek maken. Op ‘Johnnie T. ‘ is Josh Smith ook zelf te horen.

Andy Timmons – Electric Truth

ELECTRIC TRUTH

Voor de liefhebber van gitaarplaten is ‘Electric Truth ‘een feestje. Groovy (‘EWF’), virtuoos (‘Apocryphal ‘), melodieus (vooral in de ballads ‘Grace’ en ‘One last time ‘) en Andy Timmons blijft ditmaal ook meer bij zijn bluesy roots. Voor de mensen, die van een gitaarachtergrondje houden is de plaat ook erg gaaf, Josh Smith produceerde een heldere plaat met veel rustmomenten om Andy’s lyrische en gevoelige spel beter uit de verf te laten komen. Corry Pertile, een Texaanse zanger van vele Stax en cover-projecten, is op twee leuke, vocale tracks te horen, het Motown-achtige ‘Say what you want ‘ en de ballad ‘Take me with you’. Het maakt deze plaat wat ‘allround ‘, maar het gitaarwerk is om te smullen!

TIMSTONE

Het zal wat lastiger zijn om de plaat te verkrijgen, Andy Timmons’ eigen label (Timstone) heeft de plaat uitgebracht. Het label kent nog geen grote distributeur, maar de ware gitaarfanaat heeft deze mooie schijf natuurlijk al lang binnen! Hopelijk krijgen we deze held nog eens in Nederland te zien!

TRACKLIST:

1EWF5:38
2Apocryphal2:48
3Johnnie T4:34
4Say What You Want5:10
5When Words Fail3:34
6Grace5:04
7Shuggie6:55
8One Last Time3:30
9Take Me With You6:07

ANDY TIMMONS ONLINE:

Andy Timmons – Official Website

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén