White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Mur – Truth EP

Toen de Franse metalband Mur in 2019 met Brutalism kwam, bleek dat hier de black metal middels een andere manier op een voetstuk werd geplaatst. De invloeden van hardcore bleken perfect in de sound te passen. Inmiddels heeft de band de opvolger van die plaat klaar. Via Les Acteurs De L’Ombre Productions komt Murmet de ep Truth.

Mur

De hierboven aangehaalde langspeler van Mur is tot op heden ook de enigste. In 2014 is hun eerste extended play uitgekomen. Onduidelijk is of dit zestal toen al lang samen was. Mur laat niet heel veel van zich horen op dat gebied. Dat mysterie maakt het ook dat alle aandacht naar de muziek zelf gaat.

Truth

Deze nieuwe korte schijf bevat vijf tracks. Samen zijn zij goed voor iets meer dan een half uur aan muziek. In dat opzicht schotelt Mur de luisteraar wel echt wat voor. Er zijn genoeg bands die een release een langspeler noemen en nog niet aan deze tijd komen. Anderzijds moet ook geconstateerd worden dat afsluiter ‘Truth’ meer dan tien minuten duurt. Dat is dus een aanzienlijk deel van de tijd die opgaat aan die track.

De muziek van Mur lijkt nog verder ontwikkeld te zijn ten opzichte van Brutalism. Toen was de hardcore en de post-black metal hetgeen dat in de sound naar voren kwam. Nu geldt dat de rol van de toetsen een mooie positie krijgt. ‘Epiphany’ en ‘Suicide Summer’ laten dat goed horen. Daarbij bewijzen die tracks ook dat de progressieve metal van onder andere Mastodon zijn sporen nalaat op de gitaarpartijen.

Talk Talk

Eén van de vijf tracks is niet van de hand van de leden van Mur zelf. Dat is ‘Such A Shame’. De klassieker van Talk Talk wordt hier op een wijze gebracht die zowel het origineel als de handtekening van Mur eert. ‘Such A Shame’ heeft waarschijnlijk zelden zo overstuur geklonken, waardoor de emotie nog dieper tot de luisteraar doordringt. Het geflipte karakter van de bridge zorgt ervoor dat niemand kan zeggen dat Mur ‘gewoon het nummer speelt’.

Afsluiter ‘Truth’ is het magnum opus van deze release. Dat wordt direct duidelijk in de eerste tellen. De Fransmannen bouwen het nummer gestaag op. De zware lagen leggen het fundament voor een track die zelfs de progressieve rock niet uitsluit. Het symfonische karakter van sommige passages, had ook in de jaren ’70 geplaatst kunnen worden.

Mur heeft met de ep Truth een release in handen die in vijf nummer onderstreept waarom deze band geen standaard band is. Stijlen worden gecombineerd, de rauwheid van de hardcore kan zowel samen gaan met het sferische van de progressieve rock als met het obscure van de black metal. Wie dat lekker kan laten klinken, is goed bezig.

Mur - Truth

Tracklist Truth EP

1. Epiphany
2. Suicide Summer
3. Inner Hole
4. Such a Shame
5. Truth

Mur online

Facebook  
Instagram 
Bandcamp

LES ACTEURS DE L’OMBRE PRODUCTIONS ONLINE

Website
Webshop 
Facebook
YouTube
Bandcamp

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén