White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution – Golden Age Of Music

Leestijd: 3 minuten

Het is niet zo dat Arjen Lucassen beticht kan worden van stilzitten. Ayreon hoeft geen introductie meer, en zo wel, ga u dan diep, diep, diep schamen, terwijl ook Star One eigenlijk niet te missen is. Tel daarbij de andere projecten op welke aan zijn brein zijn ontsprongen of waar hij in het verleden aan deel heeft genomen en men beseft dat zijn productiviteit geen grenzen kent. Let wel, het gaat bij hem niet om het overmatig strooien van releases, maar het vakkundig uitbrengen van hoogstaande kwaliteit. De vraag is of hij met het nieuwe Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution geldt, welke middel Golden Age Of Music de debuutplaat uitbrengt, is dan ook de vraag.

Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution

Natuurlijk kan er nog verder ingezoomd worden op het indrukwekkende muzikale curriculum vitae van meneer Lucassen, maar ook de rest van de band is uiterst interessant. In Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution kent hij namelijk een mooie keurkorps aan muzikanten, die hun sporen ook lang en breed al hebben verdiend.

De drummer van dienst is Koen Herfst. Als iemand de breedte van de muziek in zijn ledematen heeft zitten, is hij het wel. Van Armin van Buuren tot aan Vandenberg, hij doet het met verve. De toetsenist is Joost van den Broek, die na zijn tijd in After Forever misschien wel nog meer naam maakte als producer van onder andere Epica. Hij is onder andere ook bij Star One betrokken. Gitarist Timo Somers straalde lang in Delain, terwijl zanger Jaycee Cuijpers naast alle tributebands ook al bij Ayreon betrokken was. Dat belooft dus veel goeds.

Golden Age Of Music

Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution presenteert op de eerste langspeler uit hun bestaan een elftal aan tracks. De luxere versie kent nog vier bonustracks, allen covers. Daarover later meer. Opener ‘SR Prelude’ is een anderhalve minuut durende inleiding op dit geheel en daarmee de kortste track op deze uitgave. De vraag is dan of dit alles eigenlijk een persiflage is op de tijd dat de hardrock haar hoogtijdagen vierde of dat alles heel serieus is. Dat is sowieso het grijze gebied waar Lucassen meester is om de luisteraar in achter te laten.

Om direct met de deur in huis te vallen kan gesteld worden dat dit veel te goed is om te gelden als persiflage. Het is eerder een grotesk eerbetoon aan een tijd die soms wel eens wat vergeten wordt. ‘The Glamattack’ en ‘Golden Age Of Music’ onderstrepen dat die tijd toch wel veel moois heeft voortgebracht, waarbij de teksten ook dik daarnaartoe knipogen.

Waar de andere bands van Arjen Lucassen de luisteraar keer op keer een reis weten voor te schotelen, geldt dat hier bij Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution op Golden Age Of Music ook. Door het sterke spel van Van den Broek lijkt men soms in een stevigere versie van Deep Purple terecht te zijn gekomen. ‘Came To Mock, Stayed To Rock’, welke nog rustig begint, onderstreept het uiterst rockende karakter ook.

Meerwaarde van extra’s

Vooropgesteld, de elf tracks van de standaardversie zijn uiterst subliem. Toch is het raadzaam om uit te kijken naar de luxere variant, want dat is ook een hele mooie beleving. Die tijdsgeest wordt mooi gevat middels ‘Children Of The Revolution’ van T-Rex. Dit is niet de enige track uit het collectieve geheugen. ‘Fantasy’ van Earth, Wind & Fire wordt in een magistrale, rockende versie omgetoverd tot een absolute knaller en ook bij ZZ Top’s ‘Heard In On The X’, welke bijna het livegevoel omarmt, geldt dat. Roger Glover’s ‘Love Is All’ sluit dan af op een manier dat de stembanden van de luisteraar automatisch geactiveerd worden. Kortom, nog even meezingen.

Het moge duidelijk zijn dat Arjen Lucassen met zijn kompanen in deze band een uiterst mooi eerbetoon aan de hardrock en die tijdsgeest op de planken weet te brengen. De uiterst verfijnde sound en productie zorgt ervoor dat het echt finger licking good is. Golden Age Of Music is een gouden start voor Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution.

Arjen Lucassen's Supersonic Revolution - Golden Age Of Music

Tracklist Golden Age Of Music

 1. SR Prelude (1:33)
 2. The Glamattack (5:15)
 3. Golden Age Of Music (5:13)
 4. The Rise Of The Starman (4:50)
 5. Burn It Down (4:52)
 6. Odyssey (6:47)
 7. They Took Us By Storm (5:06)
 8. Golden Boy (5:49)
 9. Holy Holy Ground (5:06)
 10. Fight Of The Century (3:55)
 11. Came To Mock, Stayed To Rock (6:07)

  Bonusnummers:
 12. Children Of The Revolution (3:06)
 13. Heard It On The X (2:55)
 14. Fantasy (4:10)
 15. Love Is All (3:09)

Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution online

Website
Bandcamp

MASCOT LABEL GROUP

Website

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén