White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Aziola Cry – The Ironic Divide

Het was halverwege het eerste decennium van deze eeuw toen de Amerikaanse band Aziola Cry twee releases uitbracht. Daarna werd het stil. Heel stil. Na veertien jaar is de band eindelijk terug en knalt men er direct een nieuwe plaat in. Via The Laser’s Edge komt Aziola Cry met The Ironic Divide.

Aziola Cry

Deze uit de staat Illinois afkomstige band bestaat uit een drummer en twee gitaristen. Zij zorgen ervoor dat de instrumentale muziek vormgegeven wordt, want er komt geen zanger om de hoek kijken bij Aziola Cry. De eerste release Ellipsis kwam in 2005 uit en de oplvolger daarvan twee jaar later.

The Ironic Divide

Nu is de band lang van het toneel verdwenen en belooft men het nu allemaal wat heftiger aan te pakken. Qua tracklist is het echter allerminst heftig. Aziola Cry heeft maar vier tracks op deze schijf staan. Toch staat de band voor een kleine vijftig minuten aan muziek. Dat zit hem in het feit dat afsluiter ‘Scars Rest Now Where Once Bore Wings’ al meer dan twaalf minuten duurt. De track daarvoor, wat de titeltrack is, gaat daar ruim overheen. Die song duurt meer dan twintig minuten.

Toch heeft Aziola Cry voor de luisteraar eerst twee tracks van een tamelijk normale speelduur voor de luisteraar in petto. ‘And Cowards’ en ‘Hollow Reflections’ laten direct horen dat de mix van progressieve rock en metal gepaard gaat met invloeden van Animals As Leaders, King Crimson en qua ritmiek ook nog een vleugje Tool. De gierende solo in de eerstgenoemde zou zomaar kunnen zijn ontstaan na het luisteren van Tom Morello in onder andere Rage Against The Machine.

De titeltrack mag dan wel meer dan twintig minuten duren, deze is wel opgebouwd middels meerdere passages. Daarom is de officiële titel ook ‘The Ironic Divide: I. Premonitions ● II. A Torment Of Reason ● III. Distort Persona ● IV. One Final Collapse’. Doordat de track in vier delen is opgebouwd, ontstaat de sfeer van meerdere nummers achter elkaar, welke samen één groter geheel vormen; een spel middel gewaagde maatsoorten, frivole gitaren en een heavy fundament.

Aziola Cry kan op The Ironic Divide worden gezien als een verleidelijke vrouw. De vele lagen maken het geheel amusant, waardoor de luisteraar telkens weer nieuwe laagjes ontdekt, alvorens tot de naakte waarheid te komen. Die veertien jaar hebben de band duidelijk goed gedaan. Instrumentale progressief gitaargeweld om van te genieten.

Aziola Cry - The Ironic Divide

Tracklist The Ironic Divide

  1. ‘And Cowards’
  2. ‘Hollow Reflections’
  3. ‘The Ironic Divide: I. Premonitions ● II. A Torment Of Reason ● III. Distort Persona ● IV. One Final Collapse’
  4. ‘Scars Rest Now Where Once Bore Wings’

Aziola Cry online

Website

The Laser’s Edge

Website
Bandcamp
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén