White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Behemoth – Opvs Contra Natvram

Leestijd: 3 minuten

Wie keuzes moet maken, heeft het deze maanden lastig als het alleen al om de uitgaves op Nuclear Blast aankomt. Dat label onderwerpt de metalhead in een hoog tempo aan platen waar lang naar uitgekeken wordt. Dat geldt ook voor die nieuwe plaat van Behemoth, want de voortekenen van Opvs Contra Natvram waren al erg goed.

Behemoth

Nergal en zijn mannen hebben de status van de band door de jaren heen enorm zien groeien. Inmiddels behoort de band al jaren trouw tot het exclusieve kaliber en dat is niet alleen door recente, legendarische platen als The Satanist en I Loved You At Your Darkest. De liveshows van Behemoth zorgen dat zelfs de niet-liefhebbers ademloos blijven kijken, terwijl in coronatijd hun stream ook onderstreepte dat deze band echt aan alles denkt. De show in de verlaten kerk is vorig jaar ook onder de noemer In Absentia Dei uitgekomen.

Gezien Behemoth al in 1991 is opgericht, heeft de band afgelopen jaar ook haar dertigjarig jubileum kunnen vieren. Die release was dan ook de kers op de taart. Sinds 2003, toen gitarist Orion bij de band kwam, geldt dat de line-up hetzelfde is. Dat betekent dat vanaf Demigod er in dat opzicht rust in Behemoth zit. Wie de band kent, weet dat die rust op alle andere gebieden ver te zoeken is. Metal as hell.

Opvs Contra Natvram

Nu is er de nieuwe langspeler van Behemoth, vier jaar na I Loved You At Your Darkest. Toevalligerwijs verscheen dat album weer vier jaar na het magistrale The Satanist. Op de nieuwe plaat heeft Behemoth tien tracks voor de liefhebber in petto, waarvan ‘Post-God Nirvana’ een drie minuten durend voorspel op de echte muziek is. In het totaal duurt de release een kleine drie kwartier.

Na die opener, welke de sfeer wel direct op een typisch Behemoth manier weet weg te zetten, gaan alle registers open. Het korte, furieuze ‘Malaria Vvlgata’ en het daarop al online uitgebrachte ‘The Deathless Sun’ laten horen dat Behemoth meer dan klaar is voor de strijd. Overigens is dat iets dat ook al bleek in de eveneens vooruitgeschoven single ‘Off To War!’.

Te breed voor een hokje

In het verleden is vaker getracht om Behemoth in een hokje te stoppen. Buiten het feit dat Nergal daar furieus van wordt, geldt ook dat Behemoth niet te classificeren is middels dat hokjesdenken. ‘Once Upon A Pale Horse’ is daar een goed voorbeeld. De slepende, aanstekelijke riff waarop de song is gebaseerd, heeft meer met heavy metal, terwijl men even zo goed ook de death en black metal in de mix proeft. Daarom is Behemoth met recht een band die niet in een hokje gestopt moet worden.

Na meermaals de tien tracks geluisterd te hebben, is er ook geen ontkomen meer aan. Menig track blijft lang na het afspelen in het hoofd doorspelen, waarbij de energie van de plaat de luisteraar ook het gevoel meegeeft direct los te willen gaan. Opvs Contra Natvram is een nieuw bewijsstuk dat het groteske en meeslepende karakter van Behemoth de mensheidlaat sidderen van genot.

Behemoth - Opvs Contra Natvram

TRACKLIST OPVS CONTRA NATVRAM

1. POST-GOD NIRVANA
2. MALARIA VVLGATA
3. THE DEATHLESS SUN
4. OV MY HERCULEAN EXILE
5. NEO-SPARTACVS
6. DISINHERITANCE
7. OFF TO WAR!
8. ONCE UPON A PALE HORSE
9. THY BECOMING ETERNAL
10.VERSVS CHRISTVS

BEHEMOTH ONLINE

Website
Facebook

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén