White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Behemoth – In Absentia Dei

Leestijd: 2 minuten

In Absentia Dei. In de afwezigheid van God, vertaald vanuit het Latijn. In meerdere opzichten is dat een zeer passende titel voor de grootse release van Behemoth. Die uitgave, welke uitkomt via Nuclear Blast, herbergt de opnames van de livestream uit de tijden dat shows niet konden. In Absentia Dei brengt Behemoth daarom naar de woonkamers.

Behemoth

De Poolse metalband met Nergal als frontman behoeft geen introductie meer. De band heeft zich naar de top van de extreme kant van de metal gewerkt en een plaat als The Satanist is slechts een voorbeeld van een album dat niet in de collectie mag ontbreken. Tenminste, als men van metal houdt.

De meest recente langspeler van Behemoth is I Loved You At Your Darkest. Die plaat kwam alweer uit in 2018. Behemoth heeft echter niet stil gezeten, want de ep A Forest is daarna nog gevolgd.

In Absentia Dei

Die laatste langspeler, I Loved You At Your Darkest, is niet het album waar deze show omdraait. In Absentia Dei viert Behemoth in de complete entourage. Als locatie is een verlaten kerk gebruikt. Wie de titel nu nog steeds niet snapt, moet maar bij zichzelf ten rade gaan. Behemoth put uit het gehele oeuvre. Demigod en The Satanist zijn beide met drie track vertegenwoordigd in de setlijst en daarmee de albums die het meest aangehaald worden.

Behemoth grijpt echter ook terug naar de dagen dat nog niet elke metalhead bekend was met deze Poolse band. Zo word van het in 1998 uitgekomen Pandemonic Incantations ook een tweetal nummers gespeeld. ‘Chwała mordercom Wojciecha (997-1997 dziesięć wieków hańby)’ en ‘Satan’s Sword ( I Have Become)’ prijken ook tussen nieuwe klassiekers als ‘Blow Your Trumpet Gabriel’, ‘Evoe’ en ‘Wolves Ov Siberia’.

Meer dan een concert

De uitgave is echter meer dan zomaar een show van Behemoth. De verlaten kerk wordt het toneel van een meesterlijk staaltje satanisch genot. Het begint al met de opening waarop de heren middels paarden naar de locatie gaan, om daar het vuur letterlijk te verwelkomen. Voordat het derde deel begint, ligt de focus zelfs op bijna naakte dame die zich eerst laat bewerken met haken, om daar vervolgens aan gebonden in de lucht getrokken te worden. Dan is het duidelijk dat In Absentia Dei zeker niet voor de tere zieltjes op deze aardkloot is.

De scene waarin er vanaf het balkon in de kerk over de niet aanwezige menigte georeerd wordt, zal bij sommige mensen misschien al snel andere associaties opwekken. De uitgerolde, rode vlaggen en de pompeuze muziek, maken de vertoning grotesker dan menig zelf-respecterend dictator zou durven dromen.

Over het geheel gezien bewijzen Nergal en zijn kompanen de muziek een grote dienst. In Absentia Dei laat namelijk zien dat Behemoth de kunst verstaat om muziek naar een bredere beleving te trekken. Men zal verbluft van begin tot start gekluisterd zitten aan het beeld.

Behemoth - In Absentia Dei - Artwork

BEHEMOTH ONLINE

Website
Facebook

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén