White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Caliban – Dystopia

De Duitse metalband Caliban hoeft geen introductie meer bij iedereen die maar een beetje met metalcore heeft. Al ruim twintig jaar staat deze groep aan de top van dit genre en is daarin een van de grote voorbeelden voor andere bands. Caliban komt via Century Media alweer met haar dertiende langspeler, welke Dystopia heet.

Caliban

Het door Andreas Dörner aangevoerde vijftal is behoorlijk actief als het gaat om het uitbrengen van muziek. Dat de heren daarbij soms hun eigen werk ook in een ander daglicht durven te houden, bleek op de meest recente uitgave. Zeitgeister was namelijk een volledig Duitse plaat, met grotendeels tracks die men al in het Engels van Caliban uit een verleden kon kennen.

Dystopia

Nu heeft Caliban met Dystopia wel weer een langspeler die volledig nieuw is. In de standaard versie van de release telt de tracklist elf nummers. De luxere uitgaves kennen in ‘Divided’ nog een bonustrack. Zonder dat nummer schotelt Caliban meer dan drie kwartier aan muziek aan de metalhead voor.

Opener ‘Dystopia’ knalt er gelijk op de typische manier van Caliban in. Dat betekent veel bombast in de metal, maar ook ruimte voor cleane vocalen. Op het gebied van de vocalen komt Christoph Wieczorek meedoen, van Annisokay. Hij is niet de enige gast op Dystopia. Marcus Bishoff zingt in ‘VirUs’ mee. De zanger van Heaven Shall Burn is natuurlijk al zowat zolang de carrière van Caliban een bekende van de groep, getuige hun gezamenlijkte split-ep’s aan het begin van hun loopbaan.

Meer dan metalcore

Vaak wordt er over de metalcore gezegd dat solo’s uit den boze zijn. Die tongen zullen gesnoerd worden bij het horen van ‘Hibernate’. Die track laat horen dat Caliban het niet schuwt om een solo op de luisteraar af te voeren. Het maakt deze meeslepende track nog pakkender, gewoon omdat het ook heel erg past.

Dystopia laat horen dat Caliban de kroon van de metalcore nog steeds past. Zij laten hier, gewoon weer in het Engels, horen dat zij de buitencategorie zijn en blijven als het om dit genre gaat.

Caliban - Dystopia

Tracklist Dystopia

 1. Dystopia (Feat. Christoph Wieczorek Of Annisokay)
 2. Ascent Of The Blessed
 3. Virus (Feat. Marcus Bischoff Of Heaven Shall Burn)
 4. Phantom Pain
 5. Alien
 6. Swords
 7. Darkness I Became
 8. Dragon
 9. Hibernate
 10. Mother
 11. The World Breaks Everyone

CALIBAN ONLINE

Website
Facebook
Instagram

CENTURY MEDIA ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén