White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Caliban – Zeitgeister

Wat ‘Sonne’ van Rammstein al niet los heeft gemaakt. De track zorgde ervoor dat wereldwijd het Duits de hitlijsten in werd geschoten en dat opende de ogen van andere muzikanten. Caliban coverde dat nummer en het zingen in het Duits smaakte naar meer. Dat staat dan ook centraal op de nieuwe plaat. Via Century Media komt Caliban met Zeitgeister.

Caliban

De band is al opgericht in 1997. Toen het doorbraakalbum From The Opposite Within in 2004 uitkwam, had de band al drie albums uit. Inmiddels staat de teller, met Zeitgeister erbij, op elf studioplaten. Daarbij zijn de talloze andere releases, zoals de split-ep’s met Heaven Shall Burn, niet meegerekend.

Zeitgeister

Het nieuwe album telt negen tracks. Zoals eerder aangehaald is, staat de Duitse taal centraal. Waar op de recentere releases van Caliban vaak wel één Duitstalige track te vinden was, zijn het ze hier dus alle negen. Toch telt het nieuwe album maar twee echte nieuwe tracks. Eén daarvan, ‘Zeitgeister’, geldt als intro op de plaat.

‘nICHts’ is de enige echt nieuwe track op deze langspeler. Dat nummer is volledig in het Duits geschreven. De overige zeven tracks zijn bij de fans al bekend. Echter, die nummers werden in het origineel in het Engels gezongen. Caliban heeft die tracks onder handen genomen, want letterlijk vertalen was vaak niet mogelijk. In ‘nICHts’ kan duidelijk worden gesteld dat de Duitse taal de muziek kracht bij geeft.

Van oud naar nieuw

Opvallend is dat Caliban voor vooral oud werk heeft gekozen om in een Duits jasje te gieten. ‘Trauma’ heet origineel ‘Arena Of Concealment’ en staat op de debuutplaat A Small Boy And A Grey Heaven uit 1999. In ‘Trauma’ komt Matthi van Nasty meedoen. Deze track onderstreept dat Caliban in de begindagen nog bruter uit de hoek kwam. De opbouwende intro ‘Zeitgeister’ bouwt hier ook mooi naar op.

‘Mein Inferno’, welke niet verward moet worden met ‘Inferno’ van Gravity, is de aanpassing van ‘My Little Secret’. De favoriet van From The Opposite Within klinkt wel heel anders in het cleane gedeelte. Hier valt op dat men nu niet direct meer mee kan zingen. Gelukkig is de opzwepende break niet verloren gegaan.

Dat de meest recente platen van Caliban niet aan bod komen, wordt onderstreept door ‘Nichts ist für nimmer’. Hier neemt Caliban namelijk ‘All I Gave’ van Say Hello To Tragedy onder handen. Dat album verscheen in 2009. De evolutie in de sound van Caliban is met deze track wel goed te horen. Niet voor niks is deze band een toonaangevende groep in de metalcore.

Zeitgeister laat horen dat Caliban het vernuft heeft om de eigen Engelstalige songs om te buigen in een taal die dichterbij hen staat. Het is vooral ook leuk dat de band ook teruggrijpt naar de tijd waarin men deze band nog nauwelijks kende. Een complete tijdreis.  

Caliban - Zeitgeister

Tracklist Zeitgeister

  1. Zeitgeister
  2. Trauma (feat. Matthi from Nasty)
  3. Herz
  4. Ausbruch nach innen
  5. Feuer, zieh’ mit mir
  6. Nichts ist fuer immer
  7. Intoleranz
  8. Mein Inferno
  9. nICHts

CALIBAN ONLINE

Website
Facebook
Instagram

CENTURY MEDIA ONLINE

Website
Webshop

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén