White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Carcass – Torn Arteries

Dat het even heeft geduurd voordat de opvolger van Surgical Steel op de planken lag, is een understatement. Het heeft immers acht jaar geduurd. Bedenk maar eens hoe de wereld er acht jaar geleden voor stond. Echter, Carcass is met Torn Arteries terug. Die plaat komt uit via Nuclear Blast.

Carcass

Eigenlijk behoeft Carcass natuurlijk geen introductie meer. In de jaren ’80 maakte zij al met hun extreme insteek op de metal furore, om er in de jaren ’90 er de brui aan te geven. Toen de band in 2007 weer terug aan het front kwam, bleek dat Carcass de mensheid nog steeds genoeg interessants te bieden had. Bill Steer en Jeff Walker zijn nog steeds van de partij. Net als op Surgical Steel is Daniël Wilding de drummer. In de tweede gitarist kent men wel een nieuwkomer. Dat is Tom Draper, die onder andere gekend kan worden van zijn werk in Savage Messiah.

Torn Arteries

Carcass heeft op deze nieuwe release tien tracks staan. Eén track daarvan kan al gekend worden. ‘Under The Scalpel Blade’ stond namelijk ook op de ep Despicable, welke afgelopen jaar verschenen is. De tien tracks zorgen samen voor een kleine vijftig minuten aan nieuwe muziek.

Wie Carcass een beetje gevolgd heeft door de jaren heen, weet dat de meest actuele vorm van hun muziek het beste te omschrijven valt als melodieuze death metal. Daarbij geldt dat Carcass het tempo niet moordend hoog hoeft te voeren om deze sferen te ademen. Dat is ook de kracht van deze Britten. ‘Eleanor Rigor Mortis’ en opener ‘Torn Arteries’ onderstrepen dat. Dat wilt niet zeggen dat men niet durft te versnellen, want dat gebeurt ook.

Magnum Opus

Qua lengte is er één track die absoluut direct in het oog springt. ‘Flesh Ripping Sonic Torment Limited’. Deze track duurt net geen tien minuten en is veruit de langste op Torn Arteries. Carcass zet met de akoestische passage bij de start de luisteraar kort op het verkeerde been, want daarna is het ruim negen minuten aan Carcass ten voeten uit: slepende, melodieuze death metal. De tempowisselingen in de track zorgen in combinatie met de geniale gitaarpartijen voor veel energie.

Oké, acht jaar was misschien wat lang en voor de fan had het ook echt wel wat korter mogen duren, maar de nieuwe plaat van Carcass is er. En hoe. Torn Arteries zet de ingezette lijn qua muziek op grootse wijze door en laat horen dat Carcass nog steeds een grootheid in de metal is.

Carcass - Torn Arteries - Artwork

Tracklist Torn Arteries

  1. “Torn Arteries” 4:00
  2. “Dance of IXTAB (Psychopomp & Circumstance March No.1 in B)” 4:29
  3. “Eleanor Rigor Mortis” 4:14
  4. “Under the Scalpel Blade” 3:56
  5. “The Devil Rides Out” 5:22
  6. “Flesh Ripping Torment Limited” 9:42
  7. “Kelly’s Meat Emporium” 3:24
  8. “In God We Trust” 3:57
  9. “Wake Up and Smell the Carcass / Caveat Emptor” 4:36
  10. “The Scythe’s Remorseless Swing” 5:20

CARCASS ONLINE

Bandcamp
Facebook
Instagram
Twitter

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 White Room Reviews

Thema door Anders Norén