White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Chiron’s Return – Chiron’s Return EP

Hij was de zoon van Kronos en was ook degene die zijn onsterfelijkheid afgaf aan Prometheus om van de pijn af te komen. Echter, dat was lang geleden in de Griekse mythologie. Nu is het wel feitelijk waar dat Chiron terug is. Dat doet deze in de vorm van Chiron’s Return. Die band heeft nu haar eerste extended play, welke genaamd naar de band zelf is, uit.

Over de band

Achter deze groep gaat een viertal schuin. Gitaristen Ronald Kuijt en Ron Ouwehand hebben in Ruth Jacobs en Michel Blanken de ritmesectie waarop zij drijven. Allen hebben al genoeg ervaring in andere bands opgedaan. Deze groep herbergt dus geen vocalisten, maar dat wilt niet zeggen dat er geen stem klinkende is op deze eerste release van dit uit Katwijk komende gezelschap.

De eerste EP

Op deze eerste release van Chiron’s Return staan zes tracks. Daarvan geldt dat ‘Times Of Trouble’ er in twee versies op staat. De uitgave eindigt namelijk nadat ook de radiovriendelijke versie van ‘slechts’ zes minuten van dat nummer heeft geklonken. De eigenlijke versie gaat over de negen minuten heen.

Muzikaal laat het kwartet horen dat zij invloed halen uit de progressieve rock en metal als wel uit de symfonische kant van het muzikale spectrum. Daarbij geldt dat het concept ook belangrijk is, waardoor ‘Discovery At 20.000ft’ de plaat inleidt. Daarin is een mooie rol voor de spoken word-rol van Tim van Doorn weggelegd.

Gastmuzikanten

Chiron’s Return legt zelf de basis en weet daarna met gastmuzikanten de boel af te maken. Daarin zorgen LadyLou, Mirte van den Ham, die men kan kennen van Manora, en later op de release ook Deborah Ouwehand in ‘Home’ en André van Iterson voor de stemmen. Door die verschillende stemmen weten deze Katwijkers het spel mooi weg te zetten. Dat is ook mooi in afstemming met de verhaallijn van de plaat. Op deze manier heeft ‘Nightmare’ een heel ander gevoel dan ‘Home’ en klinkt ook ‘A Second Chance’ weer heel anders. De band weet dan ook goed met sfeer te spelen, iets wat door de symfonische partijen van Ivo Visser extra body krijgt.

Het mooie van de huidige tijd is dat kwalitatief interessante muziek echt niet alleen meer vanuit de grote platenmaatschappijen komt. Integendeel, want steeds vaker is de vanuit de band zelf geregelde productie om door een ringetje te halen. Dat geldt ook voor deze debuut-EP van Chiron’s Return. De melodieuze, symfonische muziek op het snijvlak van rock en metal zet hen op een mooie wijze in de spotlight.

Chiron's Return - Chiron's Return EP

Tracklist Chiron’s Return RP

  1. Discovery At 20.000ft
  2. Nightmare
  3. Times Of Trouble
  4. Home
  5. A Second Chance
  6. Times Of Trouble (radio-edit)

Chiron’s Return online

Facebook
Instagram
TikTok
Twitter


0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén