White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Dark Tranquility – Moment

Al drie decennia lang zwaaien zij samen met hun stadsgenoten van In Flames en At The Gates de scepter als het gaat om melodieuze death metal. Ondanks dat de band geconfronteerd werd met wisselingen in de line-up, is er toch een nieuwe plaat. Via Century Media komt Dark Tranquility met Moment.

Dark Tranquility

De roots van de band liggen al in het eind van de jaren ’80 van de vorige eeuw. Die line-up is alleen door drummer Anders Jivarp van dichtbij meegemaakt. De andere leden zijn allemaal later bij de groep gekomen. Toch kan Mikael Stanne toch wel gezien worden als het gezicht van de band. Hij verving Anders Fridén toen die de overstap naar In Flames maakte. Echter, er is een nieuw bekend gezicht aan boord gekomen: Christopher Amott. Samen met Johan Reinholdz voert hij de melodieën aan op de gitaar.

Moment

De opvolger van Atoma, welke in 2016 uit is gekomen, telt tien tracks. Deze nummers zouden allemaal op één LP passen, want samen zijn ze goed voor iets meer dan veertig minuten aan muziek. Geen nummer daarvoor duurt minder dan drie minuten of meer dan vijf minuten. Dat valt wel op aan de tracklist van deze plaat. Toch is de vinyl uitgave twee schijven groot en duurt de cd ook langer. Waarom? Deze versies herbergen twaalf tracks. Ja, wie digitaal Moment koopt, mist dus twee tracks.

De schijf laat horen dat Dark Tranquility niet louter de melodieuze death metal aan het roer laat. In ‘The Dark Unbroken’ weerklinkt in het cleane refrein zelfs de invloed van de donkere, of gothic metal. Daar passen de rustige intro en outro van dat nummer ook goed bij. En waar de wenkbrauwen misschien zullen fronzen, moet ook erkend worden dat het goed klinkt en dat de gelegde puzzel gewoon past. Dat blijkt bijvoorbeeld ook in ‘Remain In The Unknown’. De subtiele toetsen geven een extra dimensie aan de muziek.

Als er twee nieuwe gitaristen in de gelederen zijn, is het logisch dat de ogen (en oren) daarop gericht zijn. Dark Tranquility heeft aan het nieuwe tandem een ijzersterk duo. Dat blijkt onder andere in ‘Standstill’. Daar klinkt de band ook voller vergeleken met de start van de plaat. Het kan gedacht zijn, maar het lijkt alsof hier meer body in de sound zit. Toevalligerwijs spelen de gitaristen hier ook een glansrol.

Oké, het zal niet direct gebombardeerd worden tot de beste plaat die Dark Tranquility ooit heeft gemaakt. Ten eerste is dat een conclusie die niet te maken is door de evolutie van de band en ten tweede doordat elke plaat voor een ander tijdperk staat. Gelet op het huidige moment is Moment van Dark Tranquilityeen zeer sterke, als altijd melodieuze metalplaat geworden.

Dark Tranquility - Moment

Tracklist Moment

 1. Phantom Days
 2. Transient
 3. Identical To None
 4. The Dark Unbroken
 5. Remain In The Unknown
 6. Standstill
 7. Ego Deception
 8. A Drawn Out Exit
 9. Eyes of the World
 10. Failstate
 11. Empires Lost to Time
 12. In Truth Divided

Dark Tranquility online

Website
Facebook
Twitter

CENTURY MEDIA ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén