White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Refused – The Malignant Fire EP

The Shape Of Punk To Come. Het was 1998 en die plaat sloeg in als een bom. Nog steeds geldt deze schijf als een bijzonder moment in de muziekgeschiedenis. Refused zal altijd worden gelinkt aan die release. Toch zijn ook meer recente releases zeer interessant. Hun afgelopen jaar uitgebrachte War Music laat horen dat de Zweden het nog steeds siert dat ze gebaande paden te buiten gaan. Coronatijd heeft ook gezorgd dat zij in de studio muziek zijn gaan maken. Het resultaat is een nieuwe EP. Via Spinefarm Records komt Refused met The Malignant Fire EP.

Refused

Sinds de ruime hiatus is Refused halverwege dit decennium toch echt definitief teruggekeerd aan het front. Sinds dat moment zijn er twee langspelers verschenen. War Music was die tweede, de vijfde in het totaal van deze Zweedse grootheid binnen de punk-, rock- en metalwereld.

The Malignant Fire EP

Deze nieuwe release van Refused telt vijf tracks. Eén daarvan, ‘Malfire’, kan nog gekend worden van War Music. Ja, daar stond die track ook op. Deze is echter opnieuw opgenomen, omdat de heren hem zelf zo lekker vinden. En terecht. De drie minuten die dit nummer duurt onderstrepen dat.

‘Born On The Outs’ is vervolgens een cover, maar ook niet. Waarschijnlijk worden wenkbrauwen nu gefronst, maar wat daar staat klopt. Muzikaal is het een cover, want Refused speelt Swedish House Mafia-song ‘Greyhound’. Dat nummer was echter instrumentaal en Refused heeft het ten eerste in hun eigen mal gegoten, om er vervolgens ook teksten bij te maken. Op deze manier kan Dennis Lyxzén er toch heerlijk overeen schreeuwen.

De overige drie track zijn wel compleet nieuw. ‘Organic, Organic, Organic (Go Fuck Yourself)’ bewijst dat het vuur immer hoog wordt opgestookt bij Refused. ‘Faceless Corporate Violence’ onderstreept de kracht van herhaling, want hierdoor blijft het nog beter hangen. Afsluiter ‘Jackals Can’t Be Bothered To Dream’ laat horen dat de kracht van gewaagde ritmiek ook de kracht van Refused in het algemeen is.

De grootheden van de hardrcore punk laten horen dat ze ook door corona niet klein te krijgen zijn. Refused heeft met de EP The Malignant Fire vijf tracks die het toch al zeer indrukwekkende oeuvre van hen met een interessant kwartier uitbreiden.

Refused - The Malignant Fire EP

Tracklist The Malignant Fire EP

  1. Malfire
  2. Born On The Outs
  3. Organic Organic Organic (Go Fuck Yourself)
  4. Faceless Corporate Violence
  5. Refused – Jackals Can’t Be Bothered To Dream

Refused online

Website
Facebook

Spinefarm Records online

Website
Facebook
Twitter
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén