White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Darkened Nocturn Slaughtercult – Mardom

Het Duits- Poolse Darkened Nocturn Slaughtercult levert na een stilte van ruim zes jaar weer een nieuwe plaat af. En wat voor één?! Mardom is namelijk een geweldige plaat geworden.

Misschien komt het omdat ik aan mijn midlifecrisis ben begonnen, maar de laatste tijd kan ik de bands die oldschool ‘true’blackmetal maken, weer meer en beter waarderen. Ik heb het dan wel over de bands die in de jaren negentig van de vorige eeuw ook al van de partij waren, maar die door de jaren heen steeds meer crap begonnen af te leveren. Sommigen zullen het woord ‘crap’ wat overdreven vinden, maar laten we eerlijk zijn; vele blackmetal bands van het eerste uur hebben zich de laatste decennia ontwikkeld tot poppy, progressieve mainstream rockbands die óf saaie óf dusdanig progressieve platen hebben afgeleverd waar je enkel nog naar kunt luisteren vanuit je luie stoel. De emotie, de sfeer, het grimmige, het koude, de duisternis…allemaal verdwenen.

En toen was het 2019 en ligt Mardom op de deurmat. Niks geen mainstream bij DNS maar oldschool, onvervalste blackmetal die de luisteraar qua sfeer en uitstraling weer terugneemt naar de roerige jaren negentig…

Na een wat clichématig intro knalt de band uit de startblokken met de titeltrack. De sfeer doet denken aan De Mysteriis Dom Sathanas van Mayhem. Ook qua pulserende gitaarriffs en het snelle drumwerk heeft het nummer wat weg van Life Eternal van datzelfde album. Ook bij latere tracks als Widma of Imperishable Soulless Gown schieten titels als Pagan Fears of Buried By Time And Dust door mijn hoofd. Of dit een bewuste verkapte verwijzingen naar Mayhem zijn weet ik niet, maar dat het muzikaal gezien goed uitpakt staat als een paal boven water. DNS weet al het goede van een oude Mayhem, Marduk en Taake te combineren tot een organisch en sfeervol geheel waarbij zangeres Onielar’s ijskoude screams de luisteraar in trance schreeuwt en deze meeneemt op een reis door duisternis en kilte.

Dit album ademt tien tracks en 44 minuten lang, pure blackmetal van zeer hoge kwaliteit uit. Compacte nummers met een kop en een staart, zorgen er voor dat dit album werkelijk nergens saai wordt of inkakt. Een absolute aanrader.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén