White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

De Staat – Red, Yellow, Blue

Leestijd: 3 minuten

Je hebt bands die dertien-in-een-dozijn zijn en je hebt bands die je uit duizenden kunt halen. Al jaren bewijzen de Nederlandse rockers van De Staat in die laatste categorie te horen. Natuurlijk hebben zij niet alleen de muziek als troef, want ook hun videoclips en liveshows maken tongen en energie los. Nu komt De Staat met Red, Yellow, Blue, een album dat via Virgin Music uitkomt.

De Staat

Behoeft De Staat nog wel een introductie? Wie naar festivals gaat, oren aan de juiste kant van het hoofd heeft zitten en een lichaam heeft dat goede vibes kan oppikken, gaat gelijk op het puntje van de stoel zitten als De Staat in de oren klinkt. Torre Florim en zijn kompanen krijgen met tracks als ‘Witch Doctor’ en ‘Kitty Kitty’ zelfs de grootste criticus in beweging. De eigenzinnige insteek, het niet denken in hokjes en louter in mogelijkheden is een absolute kwaliteit van dit gezelschap.

Red, Yellow, Blue

De primaire kleuren gelden hier voor drie verschillende vibes, waardoor De Staat Red, Yellow, Blue, eigenlijk als drie EP’s wegzet. Daarom bestaat de LP-versie ook uit drie schijven van 10” en de CD-versie uit die CD’s. In het totaal bestaat elk deel uit vijf tracks. In dat opzicht is de nieuwe release van deze gigant van de Nederlandse muziek al een eyecatcher.

De eerste vijf tracks behoren dus tot Red. Keihard opzwepend en bijna trippend, de luisteraar tot op het bot toe folterend totdat deze gaat bewegen. Dat is hoe De Staat vanaf de opening in ‘Looking At Me’ de luisteraar op een manier die alleen zij kunnen triggert los te gaan, er helemaal in op te gaan. In ‘Paying Attention’ lijken daar ook de heren van The Prodigy op van invloed, terwijl op andere moment ook uit totaal andere uithoeken in de inspiratie gehaald wordt, zonder dat het vreemd of gezocht voelt.

Yellow

Van de drie EP’s liggen Red en Yellow misschien wel het dichtst nog bij elkaar. Yellow kent namelijk ook een intense vorm van aanstekelijkheid, waarbij in ‘Danger’ grotendeels Queens Of The Stone Age van invloed lijkt, met een in de studio binnen vallende Stromae op één van zijn wel goede dagen. Ook hier geldt weer dat zaken uiteen lijken te liggen maar alleen Torre Florim en zijn mannen versmelten het alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat geldt ook voor het überopzwepende ‘Bombti’, een track die van de taxi’s in New York tot in de claxonerende tuktuks in een willekeurige Indiase metropool niet vreemd zou klinken. Oké, men moet wel de ruimte hebben om gas te geven.

Blue

De laatste primaire kleur laat veelal ook de meer smooth kant van deze Nijmegenaren zien. ‘Running Back Into The Future’ kan voor een breed publiek een instant klassieker worden, waarbij ondanks het toegankelijke karakter, de signatuur van De Staat wel echt duidelijk is. ‘One Day’ lijkt terug te grijpen naar …Like Clockwork van Queens Of The Stone Age in combinatie met het hedendaagse bombast van de popmuziek.

Ooit was het Plato die met De Staat een geniaal, alles overstijgend boek schreef. De band De Staat onderstreept dat zij op een minimaal zo’n geniale hoogte rondzweven. In een politiek en cultureel versnipperd land (en wereld) kan men juist dit no-nonsense niet in hokjes denken maar stijlen verbroederen alsof het de gewoonste zaak maar wat goed gebruiken. Red, Yellow, Blue is daarom meer dan zomaar een nieuw meesterwerk van De Staat.

De Staat - Red, Yellow, Blue

Tracklist Red, Yellow, Blue

Disc 1

1 Look At Me
2 Head On The Block
3 Some Body
4 Paying Attention
5 Burning The Flag

Disc 2

1 Who’s Gonna Be The GOAT?
2 Danger
3 Peace, Love & Profit
4 Bompti
5 Numbers Up

Disc 3

1 One Day
2 Someone To Be
3 Running Backwards Into The Future
4 Take Root
5 What Goes, Let Go

De Staat online

Website
Facebook
Twitter
Instagram

Virgin Music online

Website
Facebook
Instagram
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén