White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Drive-By Truckers – The new OK

Het was net voor het verstrijken van het jaar 2020 toen de Amerikaanse band Drive-By Truckers met een nieuwe plaat kwam. De oplettende lezer zal denken: ‘Alweer?’ Ja, die band had natuurlijk aan het begin van dat jaar ook The Unraveling op de markt gebracht. Toch hield dat Drive-By Truckers ervan om via ATO Records ook The New OK uit te brengen.

Drive-By Truckers

Voor elke band gold dat 2020 niet gebruikt kon worden om uitgebreid te touren. Daardoor kon The Unraveling nauwelijks gepromoot worden. De beste remedie voor muzikanten is dan gewoon muziek maken. Deze rockers hebben daarom de coronapandemie gebruikt om een nieuwe plaat op te nemen.

The New OK

Het resultaat is The New OK. Die plaat telt negen tracks en duurt iets meer dan vijfendertig minuten. Zowel de kortste als de langste track zijn aan het eind van de schijf te vinden. ‘Watching The Orange Clouds’ is met ruim vijf minuten de langste. De afsluiter van The New OK is met twee en een halve minuut de kortste. Over dat nummer volgt later meer.

Als de muziek van Drive-By Truckers vertaald moet worden naar het gevoel van die artiesten zelf, dan kan eigenlijk worden gesteld dat men wel smooth door deze pandemie glijdt. Tenminste, de muziek klinkt heerlijk smooth in de oren. ‘The New OK’, welke de Black Lives Matters-beweging aanhaalt, ‘The Unraveling’, welke dus niet op de gelijknamige plaat stond, en ‘Sarah’s Flame’ geeft het fijne gevoel van het Amerikaanse platteland goed weer. Die laatste lijkt een beetje van The Eagles in zich op te hebben genomen, terwijl Neil Young ook niet ver weg lijkt.

‘Tough To Let Go’ is qua samenstelling de meest opvallend track van The New OK. Drive-By Truckers krijgt hier gezelschap van een viertal blazers. Dit geeft een mooi, extra laag aan de muziek. Het mooie is dat men hier het nummer niet ineens om die gastmusici laat draaien. Een mooie kwinkslag in de sound.

Op een andere wijze

Het meest opvallende nummer van de schijf is echter toch de afsluiter. ‘The KKK Took My Baby Away’. Punkliefhebbers voelen hun hart direct sneller kloppen. Drive-By Truckers brengt met deze klassieker niet alleen een ode aan Ramones – veel beter dan Marilyn Manson die ooit deze track ook nog eens dacht te moeten coveren. Op deze manier sluit Drive-By Truckers de schijf erg vurig af.

In de media wordt vaak stilgestaan bij wat er niet is door corona, hoe slecht de mens ervoor staat en wat er gemist moet worden. Het geluid dat zelden wordt gehoord is wat voor positieve zaken corona met zich mee heeft gebracht. Kom op, een tweede, daverende plaat van Drive-By Truckers in één jaar? Ja, corona heeft het op sommige gebieden toch nog goed voor met de mensheid.

Drive-By Truckers - The New OK

Tracklist The New OK

01. The New OK
02. Tough To Let Go
03. The Unraveling
04. The Perilous Night
05. Sarah’s Flame
06. Sea Island Lonely
07. The Distance
08. Watching the Orange Clouds
09. The KKK Took My Baby Away

Drive-By Truckers

Website
Facebook
Twitter

ATO RECORDS ONLINE

Website

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén