White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Escape The Fate – Chemical Warfare

Nee, het gaat hier niet om een ode aan de klassieker uit het oeuvre van Slayer. Het gaat hier om de zevende studioplaat van de Amerikaanse rockers van Escape The Fate. En dat het ook Amerikanen zijn, is misschien ook wel de enige parallel. Chemical Warfare van Escape The Fate komt uit via Better Noise Music.

Escape The Fate

De oorsprong van Escape The Fate ligt in 2004, al zullen veel mensen de band vooral kennen met Craig Mabbitt aan het front. Hij kwam in 2008 in de band. This War Is Ours was zijn debuut, wat de tweede langspeler van deze band was. Ondanks de nodige wisselingen in de band heeft drummer Robert Ortiz nu toch al wat jaren dezelfde kompanen om hem heen.

Chemical Warfare

De nieuwe langspeler van Escape The Fate is de opvolger van I Am Human. Die langspeler kwam uit in 2018. Voor hun nieuwe album zijn de handen ineen geslagen met John Feldmenn. Die producer kan gekend worden van zijn werk voor onder andere 5 Seconds Of Summer en The Used.

De nieuwe plaat van Escape The Fate telt in het totaal twaalf tracks. Daarbij valt op dat ze allemaal qua lengte radio-vriendelijk zijn. De kortste track, ‘Erase You’, haalt op een seconde de twee en een halve minuut niet. ‘Invincible’ is de enige track die de vier minuten benaderd. De rest zit dus tussen de lengtes van die twee tracks in.

Hitgevoelig en breed

De sound op Chemical Warfare laat horen dat Escape The Fate behoorlijk hitgevoelig te werk gaat. Natuurlijk heeft de producer van deze plaat daar ook een belangrijke rol in. Toch kan niet worden ontkent dat ‘Unbreakable’ een zoetsappige top-40 track is en ‘Chemical Warfare’ past in de lijn van 30 Seconds To Mars. Die track laat horen dat Escape The Fate flink kan rocken zonder het brede publiek te verliezen.

‘Erase You’, waarbij Escape The Fate eens te meer onderstreept dat de band zo de hitlijsten in kan, laat horen dat de band ook oog heeft voor problemen waar mensen mee kampen. Het alcoholgebruik na onder andere liefdesverdriet komt hier bijvoorbeeld naar voren. Die lessen uit het leven zorgen er wel voor dat Escape The Fate weet waar ze over zingen.

Waar het nu misschien lijkt dat Escape The Fate het vooral over de toegankelijke boeg gooit, moet ook gezegd worden dat er nog genoeg aanknopingspunten met onder andere de metalcore te vinden zijn. ‘Demons’ knalt er op een brute manier in. Ook is ‘Invincible’ bij blijven metalcore pur sang. Dat zorgt voor een mooie balans op de plaat.

Chemical Warfare is een langspeler geworden die laat horen hoe breed Escape The Fate is. Op deze manier kan de aan metal gelinkte muziek zomaar de hitlijsten in, want die toegankelijkheid is de grote troef.

Escape The Fate - Chemical Warfare

Escape The Fate online

Facebook
Twitter

BETTER NOISE MUSIC

Website

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén