White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Fear Factory – Aggression Continuum

Leestijd: 3 minuten

Verschillende muzikale inzichten, pauzes en andere strubbelingen hebben ervoor gezorgd dat het lang stil bleef rondom Fear Factory. Het is immers zes jaar geleden dat Genexus uit is gekomen. Nu slaat de band terug. Dat gebeurt middels Aggression Continuum, zoals de nieuwe release van Fear Factory heet. Die verschijnt via Nuclear Blast.

Fear Factory

Gevormd aan het eind van de jaren ’80 en al snel geroemd om hun bijzondere sound maakte Fear Factory in de jaren ’90 naam. Demanufacture is één van de klassiekers van midden jaren ’90 voor de metalhead. Na de eeuwwisseling begon het steeds vaker te rommelen in de band, maar muziek bleef er komen. De meest recente releases lieten ook horen dat de band muzikaal het heilige vuur weer gevonden leek te hebben.

Aggression Continuum

Het klinkt gek, maar dit wordt de eerste plaat zonder dat frontman Burton C. Bell in de gelederen. Daarbij is direct het meest saillante dat hij wel gewoon de nummers heeft ingezongen en daardoor te horen is op de Aggression Continuum. Zijn vocalen zijn al in 2017 opgenomen. Dat scheelt dan weer voor deze tien nummers.

Overigens is hij niet de enige die uit de line-up verdwenen is. Ook Tony Campos maakt geen deel meer uit van de band. Die is natuurlijk weer actief met Static-X. Daarom heeft gitarist Dino Cazares ook de baspartijen voor zijn rekening genomen. Mike Heller is net als op Genexus de drummer.

Herkenbare sound

Wie Fear Factory zegt, zegt klinisch strakke ritmes, mechanisch klinken drums en afwisselend woedende en cleane vocalen. Op Aggression Continuum is dat niet anders. Dat is fijn, want de fans zijn in het verleden niet altijd even gecharmeerd geweest van lichtelijke veranderingen in de sound.’Purity’ en ‘Aggression Continuum’ hadden ook zo op Obsolete, Digimortal of Archetype kunnen staan. Nee, niet op Demanufacture.

‘Fuel Injected Suicide Machine’ is een track die de symfonische onderlaag in de sound van Fear Factory ook nog een podium geeft. De überstrakke ritmes blijven echter wel op de voorgrond. Daar hoeft de metalhead niet band voor te zijn. Het meeslepende refrein is daarentegen misschien wel erg toegankelijk en veilig. Maar, het is wel duidelijk dat Burton C. Bell nog steeds alles haat en dat hij alles haat. Dat geldt ook voor de titeltrack, waarin het tekstueel ook erg doet denken aan een track op Obsolete.

De groove die in ‘Collapse’ wordt ingezet, werkt energiek. Die break zorgt ervoor dat niet alles hetzelfde overkomt, wat bij deze sound soms wel de valkuil is. ‘Monolith’ onderstreept dat Fear Factory ook het tempo durft aan te passen. Voor de variatie op de plaat is dat goed. Vervolgens is ‘End Of Line’ nog een krachtig slotakkoord. Die track duurt overigens heel lang vanwege de outro, met een knipoog naar de begindagen van de band, van de plaat. De song zelf is dan al voorbij.

Al met al kan gesteld worden dat Aggression Continuum  een strakke plaat is geworden waarop Fear Factory echt zichzelf is. Vernieuwend is het geenszins, maar juist daarom zullen veel mensen juist in deze hoek van de metal het een succes gaan vinden.

Fear Factory - Aggression Continuum

TRACKLIST AGGRESSION CONTINUUM

1.            Recode
2.            Disruptor
3.            Aggression Continuum
4.            Purity
5.            Fuel Injected Suicide Machine
6.            Collapse
7.            Manufactured Hope
8.            Cognitive Dissonance
9.            Monolith
10.          End Of Line

FEAR FACTORY ONLINE

Facebook
Twitter

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén