White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Fleddy Melculy – Sabbath Fleddy Sabbath

Leestijd: 2 minuten

De Belgische metalband Fleddy Melculy heeft zich gewapend met de nodige muzikale kwaliteiten, aanstekelijke teksten en een grote dosis aan humor in een relatief korte tijd op de kaart gespeeld. Dat is ook de overleden helden niet ontgaan. De geest van Dimebag voelde zich genoodzaakt een woordje te spreken tegen Fleddy. Daarmee is de start van Sabbath Fleddy Sabbath, welke uitkomt via Sony Music, er één zoals die alleen bij Fleddy Melculy kan zijn.

En nee, natuurlijk is Sabbath Fleddy Sabbath geen toespeling op een andere legendarische band. Alleen de onoplettende, hooguit naar rap of andere terrorisme luisterend wezen zal dat zijn gaan ontgaan. Deze band weet namelijk dat sommige artiesten best eens in het zonnetje gezet mogen worden.

Dat doet Fleddy Melculy ook veelvuldig op deze langspeler. Na Helgië en De Kerk van Melculy is Fleddy opgegroeid en komen er ook gasten langs die alleen voor de gevormde ziel te verteren zijn. Niemand minder dan Sven de Caluwé van Aborted gooit er samen met Fleddy Melculy in ‘De Wereld Is Wonderschoon’ de vocale beuk erin. En ja, De Caluwé weet ook hiermee te verrassen.

Fleddy Melculy is er ook niet vies van om een statement in te nemen. ‘Fuck Uw Vrienden’ is daar een goed voorbeeld van. Het afsluitende ‘Geschrapt Klimaatnummer’ past ook in dat straatje. Tien minuten stilte luidt een hilarisch stukje cabaret in. Het bekende stemmetje van de voorgaande platen komt terug. Ditmaal niet voor een interview, maar hier weet Fleddy Melculy nog wel een akoestische boodschap over te brengen. Het klimaat, naar de klote.

De strijd tussen Nederland en België wordt gevoerd in ‘Nederhel vs. Helgië’ gevoerd. Die strijd kan natuurlijk niet alleen gevoerd worden. Daarom komt X Raiders hier om de hoek kijken. Vooroordelen worden over en weer naar elkaar gesmeten op een basis van metalcore. Die metalcore knalt nog meer in het zeer opzwepende ‘Melculië (De Flebançonne)’. Hier wordt gewoon een natie gesmeed, vol trots.

Over Sabbath Fleddy Sabbath zou nog veel meer geschreven kunnen worden, want er staan nog veel meer knallende tracks op deze schijf en er komen nog meer interessante gastmusici over de vloer bij Fleddy. Het is duidelijk, Fleddy groeit door en door. Het wordt tijd dat deze zich kandidaat stelt om België officieel te gaan leiden.

90 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén