White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Fuck The Facts – Pleine Noirceur

Het was ergens in 2008, misschien net 2009. In de kelder van de Dynamo te Eindhoven speelden een paar extreme bands. Antigama en Fuck The Facts zaten destijds beide op het Relapse Records label. Beide maakten indruk. Die laatste is nooit van het toneel verdwenen. Toch was het de afgelopen jaren tamelijk stil vanuit de studio. Nu is die stilte verbroken. Via hun eigen Noise Salvation label komt Fuck The Facts met Pleine Noirceur.

Fuck The Facts

Het gezelschap uit Canada is gevormd door Topon Das. Inmiddels maken zangeres Mel Mongeon en Mathieu Vilandre ook al lang deel uit van deze groep. Naast een rijk aantal langspelers heeft deze Canadese band nog meer splits en EP’s uitgebracht. Eigenlijk verschenen tussen elke langspeler wel een paar kortere releases. Ditmaal niet. Pleine Noirceur is de eerste release sinds het uit 2015 komende Desire Will Rot.

Pleine Noirceur

De eerste twee tracks onderstrepen direct dat Fuck The Facts niet zomaar een band in de extreme hoek van de metal is. Waar opener ‘Doubt, Fear, Neglect’ meer dan zes minuten duurt, bij vlagen slepend is en de gitaar een groots podium geeft, knalt het drietal ‘Ailleurs’ er in net iets meer dan een minuut doorheen. Hier laat Fuck The Facts horen dat men de grindcore uit het straatje van Napalm Death ook graag bewandeld.

Deze nieuwe langspeler van Fuck The Facts, de tiende uit de carrière van Topon Das en co, telt twaalf tracks. Samen zijn die goed voor iets meer dan veertig minuten aan muziek. De langste track is hierboven al aangehaald. Titeltrack ‘Pleine Noirceur’ duurt ongeveer een minuut minder en weet ook de invloeden van de doom, sludge en hardcore goed te plaatsen. Het blijft heerlijk hoe Mel Mongeon haar stem overstuur door de speakers knalt. Dat geeft energie, evenals de sterke opbouw in dit nummer.

‘Sans Lumiere’ zal erg in de smaak vallen bij de liefhebbers van eerdere platen van The Dillinger Escape Plan, waar het nog geen 40 secondes durende ‘Sans Racines’ laat horen dat men ook in die tijdspanne een echt nummer kan maken. In dat opzicht geldt ook hier dat Fuck The Facts denkt in het straatje van Napalm Death

Tot en met afsluiter ‘_cide’ is het genieten geblazen voor de breed georiënteerde metalhead die het extreme niet schuwt. Pleine Noirceur laat horen dat Fuck The Facts ondanks de stilte nog steeds die klasse band is in de extreme hoek. Noteer hem voor de eindlijstjes!

Fuck The Facts - Pleine Noirceur

Tracklist Pleine Noirceur

1. Doubt, Fear Neglect (6:47)
2. Ailleurs (1:17)
3. Pleine Noirceur (5:42)
4. Aube (1:24)
5. Sans Lumiere (4:23)
6. Sans Racines (0:38)
7. Everything I Love Is Ending (4:14)
8. A Dying Light (3:41)
9. Dropping Like Flies (4:04)
10. L’abandon (2:07)
11. An Ending (3:27)
12. _cide (3:59)

Fuck The Facts online

Website
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén