White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

HexenHammer – Hyberacula

Leestijd: 2 minuten

Nee, sommige bands begeven zich liever waar de mainstream ver verwijderd is en schoppen daarbij tegen alle gewoontes. Dat is ook iets wat voor de Amerikanen van HexenHammer gesteld kan worden. Die band heeft in een vlaag van verbijstering iets onverwachts voor de liefhebber in petto. Hyberacula is namelijk een nieuwe langspeler van HexenHammer.

HexenHammer

Voor wie het niet helemaal begrijpt: HexenHammer is nu eens niet zo’n band die alles doet op de gangbare wijze. Deze band heeft bijvoorbeeld voor dit album maar één langspeler uitgebracht en dat was nog wel in 1990. Underground viel de muziekwereld binnen in tijden dat Irak Koeweit nog binnenviel.

Een jaar later gaf de band er de brui aan. Het duurde tot 2015 voordat HexenHammer gereanimeerd was, om vervolgens over een nieuwe langspeler maar niet direct te praten. En waar het verhaal van de band dus verre van standaard is, geldt dat voor de muziek minimaal zo sterk. HexenHammer zaait dan ook graag Fear.

Hyberacula

Wie nu denkt dat deze nieuwe plaat veel tracks telt, komt bedrogen uit. Dat geldt ook voor de fetisjisten van geweldige literaire titels. Hyberacula telt slechts vier nieuwe tracks van HexenHammer, welke dan ook nog eens simperweg ‘Part One’ tot en met ‘Part Four’ heten. Eigenlijk moet Hyberacula dan ook als geheel gezien worden.

Dat geheel is een muzikale reis welke zich filmisch laat afspelen. Praat de vocalist nu tegen de luisteraar? Fluistert deze angst in? Op andere momenten lijken Ministry en White Zombie van invloed, om in andere passages de illusie te werken dat Marilyn Manson en Rammstein samen met Nine Inch Nails een obscure gangbang genieten. Oké, wel met de instrumenten erbij dan. Dat zorgt voor zo’n veertig minuten aan een enerverende ervaring.

De vraag is wat de luisteraar is overkomen op Hyberacula en om HexenHammer goed te begrijpen zit daar dan maar één ding op. Gewoon op nieuw aanzetten, onder laten dompelen in ongekende industriële en filmische sferen waar de raakvlakken met de metal soms genadeloos hard op de luisteraar wordt afgevuurd. Nee, na al die jaren is HexenHammer nog steeds een band die de niche laat genieten.

HexenHammer - Hyberacula

Tracklist Hyberacula

  1. Part One
  2. Part Two
  3. Part Three
  4. Part Four

HexenHammer online

Website
Bandcamp
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén