White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Host – IX

Leestijd: 2 minuten

Greg MackIntosh en Nick Holmes. Twee vertrouwde namen naast elkaar, maar ditmaal wel in een compleet andere setting. De iconen van Paradise Lost hebben elkaar namelijk ook gevonden in een heel ander project. Dat project is genaamd Host en brengt via Nuclear Blast haar debuut uit, IX.

Host

Waar men misschien direct denkt aan de plaat van Paradise Lost uit 1999, Host, ligt de basis voor dit gebeuren al veel verder terug. Dit heeft namelijk alles te maken met de jaren ’80. Beide heren zijn ook fervent liefhebber van new wave en dat is dan ook wat hen bindt voor dit project. Dus even geen diepe growl van Nick Holmes à la zijn vakmanschap in Paradise Lost en Bloodbath.

IX

De debuutplaat van Host heet dus IX, misschien ietwat vreemd. Een eerste plaat het Romeinse nummer negen meegeven, mag opmerkelijk te noemen zijn. Echter, wie verder kijkt, merkt dat er op IX een even zoveel aantal tracks te vinden is. Daarmee is de naam gelijk logischer. De digitale versie kent echter nog drie extra tracks. Daar staat onder andere ook een cover van A Flock Of Seagulls op. Wie IX hoort, snapt dat volledig.

Het zweverige, dromerige en bijna hallucinerende van de new wave heeft Host goed omarmt. Daarbij kan het ook donker uit de hoek komen, waardoor er eigenlijk stiekem gewoon nog een link naar Paradise Lost te vinden is. ‘My Only Escape’ had ook zomaar een B-kantje van die band kunnen zijn in de meer experimentele fase. Verder zijn ook de invloeden van onder andere Joy Division, Depeche Mode, The Cure en The Sisters Of Mercy te horen, zonder dat Host neigt naar de post-punk. Daarvoor hebben de elektronica in het geheel een te belangrijke rol gekregen. ‘Tomorrow’s Sky’, ‘Years Of Suspicion’ en ‘Hiding From Tomorrow’ zijn daar goede voorbeelden van.

Wie IX van Host gaat luisteren met de mindset dat Nick Holmes vanuit zijn rol in Bloodbath aanwezig is, moet snel zijn beeld bijstellen. Als men de metal los kan laten en de ‘80’s kan omarmen, dan heeft men in IX van Host weldegelijk een bijzonder sterke plaat. Deze heren zijn duidelijk ook in de new wave thuis.

Host - IX - Artwork

Tracklist IX

  1. Wretched Soul
  2. Tomorrow’s Sky
  3. Divine Emotion
  4. Hiding From Tomorrow
  5. A Troubled Mind
  6. My Only Escape
  7. Years of Suspicion
  8. Inquistion
  9. Instinct

Host online

Facebook
Twitter
Instagram

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén