White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Insomnium – Anno 1696

Leestijd: 2 minuten

Na al die jaren hoeft het uit Finland afkomstige Insomnium geen introductie meer bij de liefhebbers van de melodieuze death metal. Dat genre werd op de EP Argent Moon wel even op de proef gesteld, maar de eerste single van de nieuwe plaat beloofden wel weer de kenmerkende stijl. Anno 1696 is die nieuwe plaat van Insomnium, welke verschijnt via Century Media.

Insomnium

Het verhaal van Insomnium begon ergens aan het eind van het vorige millennium. Sindsdien heeft het gezelschap niet stilgezeten, want de aankomende langspeler wordt alweer de negen studioplaat, waarbij de EP’s nog niet zijn meegerekend. De band kent in de line-up ook leden die van onder andere Omnium Gatherum gekend worden.

Anno 1696

De nieuwe plaat van Insomnium kent een achttal tracks, welke samen over de vijftig minuten aan muziek gaan. ‘Godforsaken’, waarin Johanna Kurkela met haar fluweel zachte stem een extra dimensie aan het geheel komt geven, is de langste. Die track gaat over de acht minuten heen. Door die lengte kan Insomnium zelfs de sferen van het Midden-Oosten naar voren halen.

Op de voorgaande EP neigde de band wel naar de progressieve kant, maar dat is iets dat hier duidelijk meer naar de achtergrond geschoven is. ‘1696’ start wel met een rustgevende passage en ook bijvoorbeeld ‘Lilian’ doet dat, maar het is toch echt de melodieuze death metal welke de klok slaat. Daarbij is dat melodieuze karakter één die goed samen gaat met de opzwepende ritmes. Het energieke ‘White Christ’, waarbij Sakis Tolis van Rotting Christ ook een mooie rol speelt, laat dat goed horen. Dat in ‘The Unrest’ nog wel een Ghost-achtige ballade uit de hoge hoed wordt getoverd, is voor de balans niet erg.

De acht nummers op Anno 1696 laten horen dat de fans van Insomnium niet bang hoeven te zijn dat de band de melodieuze death metal achter zich laat. Dit is een perfecte plaat om de lange haren flink op te laten wapperen. Pak die luchtgitaar er maar bij!

Insomnium - Anno 1696

Tracklist Anno 1696

  1. 1696 06:18
  2. White Christ 06:03
  3. Godforsaken 08:35
  4. Lilian 04:29 Show lyrics
  5. Starless Paths 07:48
  6. The Witch Hunter 05:43
  7. The Unrest 03:52
  8. The Rapids 07:38

INSOMNIUM ONLINE

Website
Facebook
Twitter

CENTURY MEDIA ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén