White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Jack Francis – Jack Francis

Leestijd: 2 minuten

Jack is back! Jack? Jazeker, Jack Francis, de Southampton troubadour,  bracht op 4 februari zijn gelijknamige debuutalbum uit. Even leek de zanger en instrumentalist uit beeld te zijn verdwenen, maar met deze schijf is het een fijne kennismaking én voor de fans van het rustieke Americana-genre een prettig weerzien en wederhoren.

Jack Francis, ‘the man and his music’ werden opgemerkt tijdens een albumpresentatie van de alternatieve folkband van de Southampton University, Tenderlore in 2018. Zijn mooie presentatie viel toen op, zijn liedjes van zijn EP The Van Wyck Expressway, met akoestische, Ierse roots en de mooie vocale, gitaristische en multi-instrumentale invulling van deze muziekstudent deden de rest.

Corona?

De Corona-periode gooide echter roet in het eten. Het werd wat stil rond dit talent. Maar Jack heeft met name na de tweede lockdown zijn muzikale inspiraties weer zien opbloeien. Hij bezocht plaatsen, die hem muzikaal en liturgisch inspireerden. Vervolgens vertrok hij naar New York en bezocht Nashville, snoof zijn muzikale roots,  ging op zoek naar naar zijn helden: Luisterend naar zijn vuurdoop zijn Ryan Adams, een jonge Bruce Springsteen, Tom Petty, The Band, Gram Parsons, Steve Earle en Drive By Truckers leuke referentiepunten.

Hij greep de kans aan om veel lokale optredens te doen. Kleine gigs in kleine barretjes in alle delen van het koninkrijk. Alleen of samen met lokale genre-genoten (en vrienden) Ferris & Sylvester, Yola en Jade Bird. Rafael Pesce, Kentishtowner en eigenaar van de Camden Spiritual Caipirihna Bar, beleefde zo’n optreden en hij bood Jack de kans om een ‘regular performer’ te worden. De vele optredens leidden tot een aantal ‘mainstages (o.a. Victorious en The Stone Free Festival)’, Jack is inmiddels ook opgemerkt door de landelijke radiostations met een oog voor fraaie popmuziek, waaronder BBC Six.

Prachtplaat

Het label van hitfabrikant Jamie Scott, Catharina Songs, zei hij al snel vaarwel, hij wilde zijn eigen weg inslaan en na zijn avonturen en omzwervingen is dat zeker gelukt.  Een prachtige plaat met échte liedjes, opgenomen in de home-studio van Archie Sylvester in Wiltshire.  Veel instrumenten uit de Americana-sfeer verrijken de mooie, kabbelende nummers, zonder de ruimte voor de fraaie, resonerende stem compleet dicht te timmeren. De meeste instrumenten (fiddle-instrumentarium, een prachtige Hammond, diverse gitaren en versterkers) worden bespeeld door Jack himself. Archie Sylvester ’s veelzijdigheid en muzikaliteit ondersteunen de muzikale inbreng en de lekker geproduceerde drums komen uit de kit van Ross Gordon. De negen nummers van zijn album beluisteren is een prettige zit. De liedjes staan als een huis, de vocalen zijn mooi en de instrumentatie eenvoudig én treffend.

Jack Francis -Jack Francis

Tracklist Jack Francis

  1. A LITTLE LOVE 
  2. SILVER LINING
  3. HOLIDAY
  4. WILD EYES
  5. DRIFTWOOD
  6. HELENA
  7. TO MEAN AS MUCH TO YOU
  8. THE WHEEL
  9. COLD HEARTED LITTLE MAN 

Jack Francis online

Facebook
Twitter

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén