White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Lordi – Screem Writers Guild

Leestijd: 3 minuten

Veel mensen op deze aardbol hebben er geen weet van dat Lordi na hun fenomenale winst op het Eurovisie Songfestival nimmer van het toneel is verdwenen. De Finnen hebben de hele wereld meermaals rondgereisd en hebben ook de nodige muziek uitgebracht. Nu is daar weer een nieuwe plaat, want Lordi komt via Atomic Fire Records met Screem Writers Guild.

Lordi

De basis van Lordi is al gelegd aan het eind van de vorige eeuw. Natuurlijk is ‘Hardrock Hallelujah’ de instant klassieker waarmee zij vriend en vijand verrasten in 2006. Schrik niet, maar dit gezelschap is met Screem Writers Guild toe aan de achttiende studioplaat. Die volgt op het in 2021’s Lordiversity, welke een zevental studioalbum bevatte.

Inmiddels is het ook zo dat gitarist Amen geen deel meer uitmaakt van Lordi. Daarmee wordt het even een vreemd gezicht, want Amen was naast Mr. Lordi himself toch wel een van de belangrijke gezichten. Hij was het die in de line-up toetrad toen Lordi van een project naar een band ging en naast Mr. Lordi de enige die het succes van ‘Hard Rock Hallelujah’ destijds heeft meegemaakt.

Screem Writers Guild

Op deze achttiende langspeler van Lordi staan veertien tracks. Wie Lordi een beetje kent, weet dat deze Finnen gevoel voor theater hebben en zo is Screem Writers Guild ook te ervaren. Nadat men in ‘Dead Again Jayne’ het bal der hardrock pakkend geopend is, volgt een inleidend spreken middels ‘SCG XVIII: Nosferuiz Horror Show’. Vervolgens is het aan herkenbare hardrock in ‘Unliving Picture Show’ om zowel de headbangers als de meebrullers op de hand te krijgen. Dat is wel de kracht van Lordi. Hoe vervaarlijk zij ook ogen, het zijn aandoenlijke monsters die iedereen mee weten te krijgen. ‘Vampyro Fang Club’ is daar ook een goed voorbeeld van.

Nu Amen vertrokken is uit de band, is het maar de vraag hoe het zit met het gitaarwerk. Screem Writers Guild laat horen dat Lordi in Keno een nieuwe troef in handen heeft. In ‘Inhumanoid’ blijkt ook dat niet alleen het riffwerk puik in orde is, maar ook het solowerk. ‘Thing In The Cage’, waarop de fans van Ghost zullen aanhaken, bewijst dat gitaarpartijen niet altijd ingewikkeld hoeven te zijn om pakkend te werken.

Theatraal als ultieme kunst

Natuurlijk is Lordi een kei in het maken van aanstekelijke hardrocktracks. Toch is de band meer. Het hele theatrale, waar men van houdt of niet, zorgt ervoor dat Screem Writers Guild Lordi toont op een cineastische manier, maar dan zonder beeld. Het groteske spel der horror is er makkelijk bij in te beelden.

Dat blijkt ook met het eind van deze langspeler. Lordi eindigt zoals het bij een goede film hoort met ‘End Credits’. Nee, het is hier geen simpele opsomming van wie wat heeft betekent. Een laatste keer toont Lordi waarom zij veel meer zijn dan een theatrale band. Hier laat de band muzikaal Alice Cooper, Ozzy Osbourne én Pink Floyd samenkomen in een allesomvattende ballad.

Screem Writers Guild is een plaat die laat horen dat een kleine twintig jaar na de winst op het Eurovisie Songfestival Lordi nog steeds hoogstaand qua hardrock is. Het album is van het begin tot het eind een beleving waarin het theatrale iedereen geboeid zal doen luisteren.

Lordi - Screem Withers Guild

Tracklist Screem Writers Guild

 1. Dead Again Jayne 4:34
 2. SCG XVIII: Nosferuiz Horror Show 1:05
 3. Unliving Picture Show 3:48
 4. Inhumanoid 3:44
 5. Thing In The Cage 5:13
 6. Vampyro Fang Club 4:16
 7. The Bride 4:09
 8. Lucyfer Prime Evil 4:48
 9. Scarecrow 3:58
 10. Lycantropical Island 3:50
 11. In The Castle Of Dracoolove 4:40
 12. The SCG Awards 1:40
 13. Heavengeance 4:14
 14. End Credits 5:15

Lordi online

Lordi
Twitter
Instagram
Facebook
TikTok

ATOMIC FIRE RECORDS ONLINE

Website
Facebook
Twitter
Instagram

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén