White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Martyr – Planet Metalhead

Leestijd: 3 minuten

Eigenlijk is het best teleurstellend, zacht gezegd, dat een band die al zo lang mee draait in de scène geen eigen Wikipedia-pagina heeft in hun moederstaal. Inderdaad, in Nederland ontbreekt die pagina voor Martyr. Misschien komt dat omdat deze heren geen introductie verder nodig hebben. ‘Raise Your Horns, Unite!’ is dan ook waarmee Martyr Planet Metalhead inluidt.

Martyr

Toch even kort over de band Martyr. Voor hen die het nog niet door hebben: dit gaat over de heavy metal band Martyr en niet de ter zielen gegane black metal band Martyr, welke ook uit Nederland afkomstig is. De Martyr waar het hier over gaat, zit al veertig jaar in het vak, even zonder de pauze in acht genomen dan. Tussen 1989 en 2005 was de band niet actief. Daarna is gebleken dat zij echt terug zijn.

Planet Metalhead

Nu was Martyr voor de break al geen band die om de haverklap met een plaat kwam, maar na de doorstart grossiert de band ook niet in vele releases. Planet Metalhead wordt dan ook de opvolger van You Are Next. Dat album stamt inmiddels alweer uit 2016. De tien tracks op de nieuwe plaat hebben dan ook wel echt de tijd gehad om gevormd te worden en opgenomen te worden.

Hoewel de eerste klanken misschien wat wenkbrauwfronsend zijn, geldt dat Martyr de melodieuze heavy metal wederom goed in de vingers heeft. Die intro in ‘Raise Your Horns, Unite!’, mag de luisteraar dan even op het verkeerde been zetten, maar daarna vuren deze heren de metal fanatiek en vol overtuigen op de luisteraar af.

Children Of The wat nu weer?

‘Children Of The Grave’ en ‘Children Of The Sea’ waren al van Black Sabbath en Iron Maiden knalde er ‘Children Of The Damned’ in. Daarbuiten zijn er nog genoeg bands die allerlei kinderen hebben bezongen, maar ‘Children Of The Night’ laat horen dat Martyr streeft naar de associatie met ‘Children Of..’ te krijgen. Hun energieke, pakkende metal komt hier namelijk erg sterk uit de verf. De enkeling die tot op dat moment nog was blijven zitten, zal nu ook door het huis zijn gaan stuiteren.

Eén van de meest typerende tracks op Planet Metalhead is toch wel de langste track die Martyr hier op de planken brengt. ‘No Time For Goodbyes’ onderstreept niet alleen dat Martyr het metalgevoel ook hoog kan houden op een lager tempo, maar ook dat deze band na al die jaren in het vak nog echt niet aan een pensioen moet gaan denken.

Misschien is dat direct dan ook wel de conclusie. Martyr heeft met Planet Metalhead een veelzijdige plaat gemaakt die aantoont dat zij het vuur van de heavy metal nog steeds flink hebben branden. Pakkend, energiek en om een groot glas bier bij te heffen.

Martyr - Planet Metalhead

Tracklist Planet Metalhead

1 Raise Your Horns, Unite! 4:48
2 Demon Hammer 5:13
3 Children of the Night 5:01
4 Fire of Rebellions 4:49
5 No Time for Goodbyes 6:49
6 Metal Overdrive 4:13
7 La Diabla 5:21
8 Diary of a Sinner 3:50
9 Church of Steel 6:31
10 Wings in a Darkened Soul 4:42

Martyr online

Website
Facebook
Twitter
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén