White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Mastodon – Medium Rarities

In sommige gevallen verklapt de titel van de plaat al iets over de inhoud van die release. Medium Rarities van Mastodon is een album dat in die categorie valt. Deze nieuwe plaat is dan ook niet geheel nieuw, maar bevat toch ook weer wel nieuwe muziek. Hoe dat precies zit, blijkt al in de tracklist van deze via Reprise Records te verschijnen schijf.

Fallen Torches

Mastodon heeft op Medium Rarities zestien tracks geplaatst. Daarvan is opener ‘Fallen Torches’, welke ook met video op het wereldwijde web als vooruitgeschoven single diende, de enige echt nieuwe track. Dat nummer klinkt fris en mixt zowel de elementen van de toegankelijk kant van Mastodon als hun banden met de metal.

Daarna gaat het door met tracks die zeldzame en minder zeldzame tracks zijn. Deze nummers stonden nooit op albums van Mastodon. Toch hebben er wel een aantal op een fysieke release gestaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor ‘A Commotion’. Dit is een cover van Feist, waarmee de groep een release voor Record Store Day uit heeft gebracht. Feist speelde daar een nummer van Mastodon. Een must op 7” voor de fans.

Metallica

Eén van de andere covers die Mastodon op Medium Rarities heeft geplaatst, is ‘Orion’. Misschien is dit wel de meest ondergewaardeerde track van Metallica’s Master Of Puppets. Dit instrumentale hoogstandje is jaren terug voor een ode aan die plaat van Metallica opgenomen. Mastodon speelt hem door slechts licht hun handtekening erin te plaatsen. Puik gedaan.

Naast nog twee covers, zijn er ook een tal van live track te vinden. Daaronder schitteren ‘Iron Tusk’ en ‘Blood & Thunder’. Sommige tracks staan er in de instrumentale versie op. Het geniale ‘Jaguar God’ blijft ook fier overeind zonder vocalen. Misschien zelfs nog wel beter.

Andere tracks komen van series. ‘White Walker’ behoort tot Game Of Thrones, terwijl een ander, ‘Cut You Up In A Linoneum Knife’, juist tot Aqua Teen Hunger Force behoort. Dat zijn voorbeelden van tracks die lastig tot niet op schijf te verkrijgen waren.

Medium Rarities van Mastodon is een mooie verzameling van tracks die nooit op de grote albums van Mastodon hebben gestaan. Hierdoor laat de band nog meer zien hoe breed georiënteerd zij is. Ondanks dat hun meest imposante cover, ‘Stairway To Heaven’, er niet op staat, is het een zeer mooie aanvulling op de collectie.

Mastodon - Medium Rarities

Tracklist Medium Rarities

 1. Fallen Torches 04:22
 2. A Commotion (Feist cover) 04:14
 3. Asleep in the Deep 06:12
 4. Capillarian Crest (Live) 04:20
 5. A Spoonful Weighs a Ton (The Flaming Lips cover) 03:27
 6. Toe to Toes 04:28
 7. Circle of Cysquatch (Live) 03:15
 8. Atlanta (Butthole Surfers cover) 03:25
 9. Jaguar God 07:55
 10. Cut You Up with a Linoleum Knife 01:50 Show
 11. Blood & Thunder (Live) 03:52
 12. White Walker 04:20
 13. Halloween 04:38
 14. Crystal Skull (Live) 03:25
 15. Orion (Metallica cover) 08:15
 16. Iron Tusk (Live) 02:48

Mastodon online

Website
Facebook
Twitter
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 White Room Reviews

Thema door Anders Norén