White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Melvins – Working With God

Misschien is het wel een even onbegrijpelijke als invloedrijke band: Melvins. Buzz Osborne en zijn kompanen hebben veel invloed gehad op een breed scala aan artiesten. Melvins is still going strong, maar toch is de nieuwe plaat een vleugje nostalgie. Wat heet! Via Ipecac Recordings komt Melvins met Working With God.

Melvins

1983 was het jaar dat Buzz Osborne de band oprichtte. Toen was de band al direct behoorlijk actief met het schrijven van muziek. Toch duurde het tot aan 1986, toen de eerste ep, Melvins, en 1987 voor de eerste langspeler uitkwam. Op dat moment was drummer Mike Dillard al vervangen door Dale Crover. Ja, dat is de Dale Crover die ook nog aan de begindagen van Nirvana gekoppeld kan worden.

Working With God

Deze nieuwe plaat is dus niet helemaal nieuw. Het is terug naar 1983, zonder dat het een reissue is. Waarom? In 1983 is er namelijk helemaal geen plaat van Melvins verschenen. Eerder verscheen in 2013 ook al Tres Cabrones in deze context. Dat betekent King Buzzo himself op gitaar, Dale Crover niet als drummer, maar als bassist en Mike Dillard achter de drums.

Op Working With God heeft Melvins dertien tracks voor de luisteraar in petto. Wat daarbij, kijkend naar de tracklist, opvalt, is dat men iets heeft met namen en met het fameuze f-woord. ‘I Fuck Around’, wat een geniale remake van een welbekende klassieker is, ‘1 Fuck You’ en ‘Fuck You’, welke dan weer maar elf secondes duurt. Vier andere tracks hebben te maken met Rick, Brian en Mike.

Working With God laat exact horen waarom Melvins zowel onbegrepen als geniaal is. Stonervoorganger ‘Caddy Daddy’ staat in schril contrast met het haast Primus-kolderieke ‘1 Brian, The Horse Face Goon’. Gelukkig is die laatste wel de hilarische intro op het rockende ‘Brian, The Horse Face Goon’. Tekstueel sluit Melvins daar overigens ook goed aan bij Primus. ‘Boy Mike’ had daarentegen zomaar een obscure track van Red Fang kunnen zijn.

Toch is het gek dat Melvins in de alinea’s hierboven vergeleken wordt met andere artiesten. Zij zijn degene die de talloze artiesten in de grunge, rock, metal en aanverwante stijlen de instrumenten hebben doen oppakken. Working With God had in dat opzicht door Melvins beter Working Like God kunnen heten. Het zou gerechtvaardigd zijn.

Melvins - Working With God

Tracklist Working With God

01. I Fuck Around
02. Negative No No
03. Bouncing Rick
04. Caddy Daddy
05. 1 Brian, The Horse-Faced Goon
06. Brian The Horse-Faced Goon
07. Boy Mike
08. 1 Fuck You
09. Fuck You
10. The Great Good Place
11. Hot Fish
12. Hund
13. Good Night Sweetheart

Melvins online

Website
Facebook
Bandcamp

Ipecac Recordings online

Website
Facebook
Twitter

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén