White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Nox Aeterna – Subject 17

Leestijd: 3 minuten

Er zijn bands die zich presenteren met een overkill aan shows en er zijn er die zich alleen op de juiste momenten aan het publiek lijken te tonen. Als Nox Aeterna geplaatst zou moeten worden in een van die twee groepen, valt deze zonder twijfel in de tweede. Deze Zuid-Hollandse band speelt niet zo vaak live. Wel is het duidelijk dat zij genoeg tijd besteden aan hun producties. De nieuwste van die releases van Nox Aeterna is Subject 17, een album dat geheel in eigen beheer tot stand is gekomen.

Nox Aeterna

Het is alweer ruim twintig jaar geleden dat de basis voor deze melodieuze death metal band gelegd werd. In 2004 volgde hun eerste release, de demo Unleashed. Inmiddels zit de band, inclusief Subject 17, op vier langspelers. De eerste daarvan verscheen in 2012 onder de naam Nightblood. Dat was ook de tijd dat de line-up in een rustiger vaarwater kwam, want na het uitbrengen van die plaat is alleen de drummer nog veranderd in de bezetting.

Subject 17

Nu is er dan die twaalf tracks tellende nieuwe langspeler. In ruim veertig minuten presenteert Nox Aeterna op Subject 17 tien keiharde songs en twee tracks van andere aard. ‘Exordium’ is de intro op de plaat, om de mensheid alvast in de juiste sferen te brengen, en ‘Morbid Transition’ is een sferisch, rustig intermezzo. Dat geldt direct als mooie inleiding op het opzwepende ‘Godmode’, wat een fantastische track is voor iedereen die zijn haren flink wilt laten zwiepen.

De melodieuze death metal band Nox Aeterna doet op vele momenten vermoeden dat de invloed van onder andere At The Gates, Omnium Gatherum en Dark Tranquility aanwezig is. Daarnaast lijkt ook de thrash van weleer zijn sporen te hebben nagelaten, wat hier en daar zelfs doet denken dat Exodus en Metallica ook geluisterd zijn. Die mix zorgt wel voor heerlijke, aanstekelijke metaltracks zoals ‘Determined’ en ‘The Unveiling’.

Verrassing

Waar misschien gedacht wordt dat de melodieuze death metal op een eenzijdige manier aan de man gebracht wordt, komt bedrogen uit. Veelal mag het dan wel opzwepend zijn qua ritmiek en aanstekelijk qua gitaarleads, maar bijvoorbeeld in ‘The One’ komt een zeer verrassende solo naar voren. De timing in ‘The Trick’ zorgt ook voor een verrassende schwung. Bij dat alles geldt ook nog eens dat de rol van toetsenist Gerard Baai niet onderschat moet worden.

Subject 17 is een plaat die van begin tot eind de metalhead op het puntje van zijn stoel laat zitten, iets wat puur te danken is aan zowel de muziek als de inzet daaromheen voor deze productie van Nox Aeterna zelf. Misschien is het dan niet direct de bekendste band, dit is wel een plaat waar zeer veel metalheads enorm van kunnen gaan genieten.

Nox Aeterna - Subject 17

Tracklist Subject 17

 1. Exordium 00:44
 2. Scorn Inside 03:34
 3. The Infection 04:09
 4. Determined 04:16
 5. The Failure Of Greatness 03:47
 6. Victims In Abandonment 05:00
 7. Morbid Transition 01:04
 8. Godmode 03:34
 9. The One 03:46
 10. The Trick 04:25
 11. Subject 17 03:48
 12. The Unveilng 04:05

Nox Aeterna online

Website
Facebook
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén