White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Inhalo, Ruud Houweling @Doopsgezinde Kerk, Haarlem

Leestijd: 4 minuten

Het was niet alleen het aangename, bijna zomerse weer waarom het heerlijk vertoeven in de binnenstad van Haarlem op vrijdagavond 29 september was. Aldaar was namelijk het Haarlem Vinyl Festival van start gegaan en dat leverde veel mooie momenten en shows op. Onderdeel daarvan was de show van Inhalo in de Doopsgezinde Kerk.

Haarlem Vinyl Festival

Het Haarlem Vinyl Festival is het eerste meerdaagse geheel in het teken van vinyl staande festival. Daar wordt dan ook van alles voor uit de kast gehaald, wat een mooi, vol programma door de hele binnenstad opleverde. Als dat eerder was geweten, waren er ongetwijfeld meerdere events bezocht, maar nu bleef het bij de welkomsborrel en de showcase in de Doopsgezinde Kerk. Die welkomsborrel was onder andere voorzien van het door Jopen gebrouwde You Spin Me Round-blond bier. Jawel, speciaal voor dit event en, eerlijk is eerlijk, het was een erg lekker biertje.

Ruud Houweling

Inhalo was niet de enige die op het programma stond op deze vrijdagavond in het Doopsgezinde Kerk. Het was namelijk aan Ruud Houweling om af te trappen. In een setting waarin hij ondersteund werd door twee man, waarvan één de contrabas bespeelde en de ander de klarinet en saxofoon afwisselde, speelde hij een mooie greep uit zijn werk. De akoestiek van de kerk leende zich er goed voor.

Zijn muziek, waarbij in de openingstrack nog ergens het gevoel van Queens Of The Stone Age leek door te sluimeren, deed bij vlagen denken aan The Beatles en Tom Petty. Een song, voortkomend uit de tijd van corona en een dichter die het leven heeft moeten laten de tekst had geleverd, deed zelfs Houweling zelf even verstommen, iets wat het slotakkoord juist alleen maar meer kracht bij zette.

Inhalo

Net nadat de klok negen uur had geslagen, was het tijd voor Inhalo. Deze progressieve metalband kwam afgelopen jaar met Sever, een debuutplaat op het eveneens toen debuterende Construction Records. Die plaat werd nu in zijn geheel gespeeld, van begin tot eind. In tegenstelling tot het album zelf was de setting anders. Inhalo heeft een tweede gitarist verwelkomd, die ook nog eens met haar fluwelen stem een sterke laag aan de vocalen toevoegde. Ook was er een toetsenist bij die zowel de opening als het slot geheel voor zijn rekening kon nemen.

Sever werd gebracht op een wijze die afgelopen jaar nooit te bedenken viel. De gitaren waren akoestisch, het drumwerk meer ingetogen en ook hier deed de kerk met haar volle akoestiek een mooie, dienstbare galm als duit in het zakje. Juist op zo’n moment, in zo’n setting, bleek maar weer eens hoe sterk dat album was. Matige muziek is moeilijk om te zetten in een andere setting zonder dat de essentie aan kracht verliest. Hier was er overduidelijk geen verlies aan kracht waarneembaar.

Live At Wisseloord Studio

Inhalo heeft ook de kans gehad om een dag in de fameuze Wisseloord Studio op te nemen. Dat heeft een mooie release opgeleverd met akoestische versies van ‘Eventide’ en ‘Pretenders’. Die release, Live At Wisseloord Studio, ging op deze mooie locatie ook in première. Live was daar nog een glansrol weggelegd voor Vincent Swiestra die voor één nummer de sarangi kwam bespelen. Het Indiase tintje onderstreepte ook het internationale karakter van de sound van Inhalo, want het moge overduidelijk zijn dat deze band Nederland niet als grens hoeft te hebben.

De show van Inhalo in de Doopsgezinde Kerk was meer dan een mooie presentatie van die nieuwe release alleen. Deze progressieve metalband liet blijken van vele markten thuis te zijn. Wie weet dat er in de toekomst nog vaker zulke juweeltjes van shows voor hen mogelijk zijn. Hopelijk dan wel met meer publiek.

INHALO ONLINE

Website
Facebook
Instagram

CONSTRUCTION RECORDS ONLINE

Website
Facebook
Instagram
YouTube

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén