White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Riverside – ID.Entity

Leestijd: 3 minuten

Het was in de zomer van 2006 toen de ondergetekende met zijn vader naar het Gelderse Lichtenvoorde afreisde om daar Roger Waters te zien. Op het Arrow Rock Festival, waar het om ging, stond die dag ook onder andere Dio en Porcupine Tree. De dag werd echter geopend in de tent door het Poolse Riverside, een opener om te herinneren. Die band is inmiddels nu vele jaren verder, net als de rest van de wereld, en heeft nu onderdak bij InsideOut Music. Dat label brengt nu de nieuwe langspeler van Riverside uit, ID.Entity.

Riverside

Waar de band destijds net de tweede langspeler, Second Life Syndrome, uit had, is de Poolse groep inmiddels in de wereld van de progressieve rock en metal een graag geziene gast. De groep laveert al jaren tussen die twee genres, om ook andere invloeden niet te schuwen. Het viertal onder aanvoering van Mariusz Duda heeft inmiddels van live-gitarist Maciej Meller een permanent lid van de band gemaakt. Hij maakt dus ook zijn opwachting op de nieuwe schijf.

ID.Entity

Deze zevende langspeler van het kwartet brengt de liefhebber even zoveel nummers, zeven dus. Toevallig, of niet, zijn er ook andere bands die zich recentelijk met het getal zeven in de weer hebben gelaten. Bij Riverside geldt dat die zeven deels relatief lang tot lang zijn, terwijl er ook twee tracks bij staan die de zes minuten niet halen. Daarvan is ‘Landmine Blast’ de kortste. Dit nummer duurt nog geen vijf minuten, maar onderstreept wel de grootsheid van Riverside. Zie het alsof Tool, Rush en Steven Wilson samen de studio in zijn gedoken. Daarbij is ook een mooie rol weggelegd voor bassist Mariusz Duda, want dat neemt hij ook voor zijn rekening. Menig bassist zal kwijlend luisteren.

‘Big Tech Truth’ laat horen dat deze heren ook nog humor hebben. De policy waarmee de track opent, doet denken aan het installeren van een nieuwe app of device. Wie niet wakker is, denkt dat die echt in actie moet komen, voordat de song echt begint.

Contrasten als troef

‘Post-Truth’ is een geweldige track als het gaat om het uitlichten van de verschillende kanten van Riverside. De heldere vocalen en rustieke momenten, waarbij ook Deep Purple ergens nog van invloed lijkt, staan in een mooi contrast waarmee Riverside het nummer uit knalt. Die laatste riff zal de headbangers helemaal los laten gaan, om daarna nog even te mogen zweven op pianospel.

‘The Place Were I Belong’, wat met meer dan dertien minuten de langste track van Riverside op ID.Entity is, opent met een stem die doet denken dat Steven Wilson The Beatles speelt. Daarna wordt het een heerlijk opgebouwd spel van progressieve muziek. Bij vlagen kan hier ook gedacht worden dat Pink Floyd ook een bron van inspiratie is geweest.

Riverside heeft met ID.Entity een machtig nieuw hoofdstuk aan hun carrière toegevoegd. Deze Poolse troef in de progressieve hoek van de rock en metal zal hun fanbase alleen maar reikelijk zien gaan groeien, want deze plaat is een absoluut meesterwerk.

Riverside - ID.Entity

Tracklist ID.Entity

1.Friend or Foe?
2.Landmine Blast
3.Big Tech Brother
4.Post-Truth
5.The Place Where I Belong
6.I’m Done With You
7.Self-Aware

Riverside online

Website
Facebook
Instagram
Twitter

INSIDEOUT MUSIC ONLINE

Website
Facebook
Instagram
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén