White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Shining – Shining

Leestijd: 2 minuten

Het Zweedse Shining brengt met het gelijknamige Shining, haar elfde langspeler uit. Over frontman Niklas Kvarforth is de afgelopen decennia al voldoende gezegd en geschreven, dus daar hoeven we het verder niet meer over te hebben. Bekend, berucht, zelfdestructief, gehaat of geliefd; de beste man weet met ieder album toch een bepaalde duistere sfeer weg te zetten die de luisteraar altijd een ‘vervelend’ gevoel bezorgt. De slepende nummers en dreigende klanken, zorgen voor een gevoel van mineur en psychedelica die zelfs de meest opgewekte blackmetal liefhebber meezuigen in uitzichtloosheid… op deze nieuwe plaat is dat niet anders.

Videoclip als troef

Sterker nog, Kvarforth heeft er zin in. Zijn vocalen zijn deze ronde wat rauwer en bitser waardoor het album aanzienlijk agressiever overkomt dan enkele voorgangers. Dat Kvarforth alles uit de kast trekt om de aandacht van de luisteraar – en kijker- te trekken, bleek wel uit de videoclip ‘Allt För Döden’ die enkele maanden geleden als teaser voor dit album werd uitgebracht. Voor degenen die hem nog niet gezien hebben; Kvarforth ontpopt zich in deze clip als een masochist/ sadist met een fetisj voor bloed. Blijkbaar heeft de man Lucifer Valentine’s Vomit Gore filmreeks ook gezien want naast dat Kvarforth onder het bloed zit, likt hij bloed op en laat hij zichzelf ook bloed kotsen. Wat hij met de andere acteurs in de clip doet wordt gecensureerd, maar laat zich ook gemakkelijk raden.

Sterke productie

Je kunt er van alles vervolgens van vinden en denken, maar los van de clip, staat de muziek deze ronde als een huis. Shining is Shining en heeft zich een rock-achtige, pulserende manier van spelen eigen gemaakt. Dat betekent dat ook dit album weer in het verlengde ligt van eigenlijk alle voorgaande platen, waardoor je niks nieuws of verrassends zult gaan horen, maar dat je wel ruim 50 minuten aandachtig zich te luisteren naar zes kwalitatief hoogstaande tracks.

Productioneel gezien steekt alles prima in elkaar en ook de muzikanten die mee hebben gewerkt aan de plaat liegen er niet om. Zo komen we op bas Alex Friberg (ex-Necrophobic) tegen, op gitaar Charles Edward Hedger (Mayhem) en op drums Nick Barker. De conclusie is dat Shining met Shining een puike, meeslepende en duistere plaat heeft afgeleverd die de komende tijd regelmatig gedraaid gaat worden.

Shining - Shining

Tracklist

01 Avsändare Okänd 8:28
02 Snart Är Dom Alla Borta 9:50
03 Allt För Döden 11:18
04 Fidelis Ad Mortem 6:36
05 Åttahundratjugo 3:21
06 Den Permanenta Sömnen Kallar 10:35

Shining online

INSTAGRAM
BANDCAMP
HOMEPAGE

NAPALM RECORDS ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén