White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

John Mayall – The Sun Is Shining Down

Leestijd: 3 minuten

88 jaar oud en nog actief in de muziek? Je zou ervoor tekenen. John Mayall doet dit in ieder geval. Sir John (Hij is OBE sinds 2005) is dan ook ‘The Bluesbreaker for life’ en als je ooit Eric Clapton, Peter Green, Mick Taylor, Walter Trout, Harvey Mandel  als gitarist in je bandje hebt gehad, dan is het ‘ademen van de blues ‘ een prettige vanzelfsprekendheid. Op 28 januari verschijnt Mayall’s nieuwe schijf, The Sun is shining down.

The Sun Is Shining Down is John Mayall’s vijfde plaat voor het Forty Below Records label van Eric Corne, een label dat vele bluesartiesten herbergt. Op deze plaat, opgenomen in de Horses’ Latitude Studio van Robby Krieger, grijpt Mayall terug naar de bluesclassics van toen en nu. Zo kennen we ‘I’m a good as gone ‘van Otis Rush, ‘Chills and Thrills’ van Bernard Allison, maar ook eigen Mayall-klassiekers passeren de revue in een herbewerkte versie.  Zo verscheen  ‘Deep Blue Sea’  destijds op het album USA Union (1970).

De uitvoering van de nummers is erg fraai. Mooie, volle arrangementen, in een open productie met veel instrumenten, die Mayall’s harde en wat breekbare stem prachtig ondersteunen. Er is met name veel ruimte voor de gitaristen en voor de liefhebbers van het betere snarenwerk is het genieten geblazen. De plaat doet wat denken aan Mayall’s ‘Along for a ride’ uit 2001 waar destijds o.a. Gary Moore, Jonny Lang, Billy Gibbons en Steve Cropper de plaat opvrolijkten. 

Vrienden en bijzondere snaren

Voor zijn nieuwste schijf heeft John Mayall zijn ‘list of friends’ nog wat verder doorgescrolld. Er is onder meer prachtig, uitbundig gitaarwerk van Chicago-bluesgigant Melvin Taylor op ‘Driving wheel’, Mike Campbell toont zich een ware Bluesbreaker in ‘Chills and thrills ‘, South Carolina’s rijzende blues-ster Marcus King straalt neer op de Mayall-compositie ‘Can’t take no more’ en Mayall’s eigen gitariste Carolyn Wonderland kleurt de afsluitende titelsong fraai in. Maar er zijn ook verrassende snaren te horen; Scarlet Rivera uit de begeledingsband van Bob Dylan schittert met een vioolpartij in ‘Deep blue sea’  en de elektrische ukelele van de Hawaiaanse jazz-artiest Jake Shimabukuro is een mooie surprise op ‘One special lady ‘.

Mayall start eind januari zijn Farewell-tour in de VS en helaas is zijn uitstapje voor twee concerten in ons land (Haarlem en Hengelo) afgelast. Hopende dat we Mayall live nog zien en horen, luister ik met plezier naar zijn nieuwste schijf,  onderwijl genietend van zijn biografie ‘Blues from Laurel Canyon ‘van Joey McIver uit 2019.

John Mayall - The Sun Is Shining Down

Tracklist The Sun Is Shining Down

1. Hungry And Ready (Feat. Melvin Taylor)
2. Can’t Take No More (Feat. Marcus King)
3. I’m As Good As Gone (Feat. Buddy Miller)
4. Got To Find A Better Way (Feat. Scarlet Rivera)
5. One Special Lady (Feat. Jake Shimabukuro)
6. Chills And Thrills (Feat. Mike Campbell)
7. A Quitter Never Wins
8. Deep Blue Sea (Feat. Scarlet Rivera)
9. Driving Wheel (Feat. Melvin Taylor)
10. The Sun Is Shining Down (Feat. Carolyn Wonderland)

John Mayall online

Website
Facebook

Forty Below Records online

Website
Facebook

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén