White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Sonata Arctica – Talviyö

Leestijd: 2 minuten

In de wereld van de powermetal is Sonata Arctica een graag geziene gast. Tony Kakko en zijn kompanen vertolken het genre al decennia op hoog niveau. Hun twintigjarig jubileum wordt opgesierd met alweer hun tiende studioplaat. Via Nuclear Blast zal Sonata Arctica Talviyö uitbrengen.

Op deze opvolger van het het in 2016 uitgekomen The Ninth Hour staan elf nummers. Samen zorgen zij voor een uur aan muziek. Dat is, zoals altijd bij deze Finnen, een gevarieerd uur. Sonata Arctica mag dan wel het stempel powermetal opgedrukt krijgen, eigenlijk staat de groep voor veel meer. Opener ‘Message For The Sun’ opent mysterieus om vervolgens vol gas te knallen. ‘The Last Of The Lambs’ is daarentegen een rustige tocht door een donker bos. Dan worden er hele andere sferen opgeroepen. ‘Who Failed The Most’ neigt meer naar de heavy metal met wat invloeden van de rock. Dat alles zorgt voor veel variatie op de schijf.

Wat bij Sonata Arctica altijd goed verzorgd is, zijn de muzikale partijen. Individueel beheerst iedereen zijn instrument meer dan voortreffelijk, maar veelal spelen de heren wel in dienst van de band, waardoor zij het geheel wel sterker maakt dan de som der delen. Een opvallende uitspatting op de bas is te vinden in ‘Storm The Armada’. De solo doet elke bassist goed. ‘Ismo’s Got Good Reactors’ is een instrumentaal hoogstandje waarbij zowel de gitaar als de keyboard in volle teugen van de spotlight genieten. De Oosterse sferen die Sonata Arctica daar oproept, staan ver van het winterse Finland wat men van deze groep gewend is.

Talviyö  onderstreept het jubileum van deze Finse band op zeer mooie wijze. De langspeler is van begin tot het eind op hoog niveau en weet geen moment te vervelen door de vele variaties in de muziek, zonder dat het geheel verloren gaat. Niet voor niks staat de groep al zo lang aan de top.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén