White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Stoned Jesus – Father Light

Leestijd: 3 minuten

Het is niet niks om in deze tijd een muzikant te zijn in Oekraïne. Toch was het medio juli 2022, een paar maanden nadat de oorlog begon, dat de heren van Stoned Jesus elkaar weer troffen. Er werd weer muziek gemaakt en sterker nog, de band vond zelfs de mogelijkheid om te werken aan de nieuwe plaat. Dat resultaat is Father Light, wat de vijfde langspeler voor Stoned Jesus is.

Die langspeler had er al veel eerder moeten zijn. Het heeft wat dat betreft voor deze heren niet meegezeten. Net als vele anderen hadden zij minder mogelijkheden door de welbekende pandemie, iets wat daarna dus gevolgd werd door de oorlog. Toch is hun eerste langspeler die uitkomt via Season of Mist een feit.

Stoned Jesus

Het verhaal van Stoned Jesus begint aan het eind van het eerste decennium van dit millennium. Drie heren vonden elkaar en deelden een muzikale liefde voor onder andere Black Sabbath en Led Zeppelin. Als trio beklommen zij al snel de ladder van de heavy rock, waarbij hun status snel groeiende was.

Toen in 2012 hun tweede langspeler uitkwam, Seven Thunders Roar, wist de band te imponeren met onder andere ‘I’m The Mountain’. Dat nummer, wat eigenlijk een jam was, gaat ruim over de tien minuten. De liefhebbers van muziek waarbij geïmproviseerd mag worden, waren nu helemaal aangehaakt.

Father Light

In exact drieënveertig minuten presenteert dit drietal zes nummers. Opener ‘Father Light’ is met nog geen vier minuten de kortste, waar het daarop volgende ‘Season Of The Witch’ direct de langste van deze plaat is. Daarvoor moeten ruim elf minuten worden uitgetrokken. Met deze twee nummers is de breedte van Stoned Jesus gelijk geijkt. De opener doet denken aan een prayer, begeleid op gitaar. Wie denkt dat Stoned Jesus op die toer verder gaat, heeft het mis. Daarna komt de zware rock, waarbij de band ook lang instrumentaal te werk durft te gaan, aan bod. In dat kader zou ‘Season Of The Witch’ ook live erg goed gaan werken.

‘Thoughts And Prayers’ staat voor de meeslepende kant van Stoned Jesus. De band lijkt hier naast de eerder genoemde bands ook inspiratie te halen uit een band als Truckfighters, Monster Magnet en Kyuss, iets wat ook in ‘Porcelain’ naar voren lijkt te komen. Desertrock liefhebbers weten dus, als ze dat nog niet wisten, dat ze moeten opletten.

Verrassing

Eén van de meest opvallende tracks van Stoned Jesus op Father Light is ‘CON’. Het lijkt of de Oekraïense band hier At The Drive-in aanhaalt in de frivoliteit, terwijl Truckfighters niet uit het oog verloren wordt. Die frivoliteit zit hem ook in de zang, waar de band wat Latijns-Amerikaans temperament de strijd in gooit.

Daarna sluit Stoned Jesus de plaat af met ‘Get What You Deserve’, iets wat in opener ‘Father Light’ ook al wordt aangehaald. Of de titel een boodschap is, wordt even in het middel gelaten, maar feit is dat Stoned Jesus in deze negen minuten tot een grootse hoogte stijgt. Daarbij is het intense karakter van de band een belangrijke troef.

Father Light is niet alleen een ijzersterke plaat van Stoned Jesus geworden, het is ook een album dat hoop geeft. Wie de situatie in hun land kent, weet dat muziek ook een houvast is. Father Light trekt een mooie spotlight naar Oekraïne.

Stoned Jesus - Father Light

Tracklist Father Light

1. Father Light 03:35
2. Season of the Witch 11:34
3. Thought and Prayers 06:22
4. Porcelain 08:09
5. CON 04:10
6. Get What You Deserve 09:08

Stoned Jesus online

Facebook
Twitter
Bandcamp
Instagram

SEASON OF MIST ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén