White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Tarja – Dark Christmas

Leestijd: 2 minuten

Ja, de dagen worden korter en donkerder en dat betekent dat de kerstnummers langzaamaan ook tevoorschijn worden gehaald. Oké, zo aan het begin van november voelt het een beetje raar, maar feit is wel dat Tarja met haar kerstalbum genaamd Dark Christmas komt. Die release ziet het licht via earMusic.

Tarja

Natuurlijk behoeft Tarja, die volmondig Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli heet, geen introductie meer. Het icoon van Nightwish, die daar inmiddels zo’n kleine twintig jaar terug uit vertrokken is, weet met haar fluwelen stem menig muziekliefhebber met speels gemak om haar vingers te winden. Solo heeft zij inmiddels ook al een flink aantal albums uitgebracht, waarop haar vocale kunsten keer op keer groots blijven.

Dark Christmas

De Finse heeft dus nu een kerstalbum opgenomen. Daar kan heel wat van gevonden worden en als men naar de tracklist kijkt, dan moet men ook nog eens concluderen dat tracks die rondom Kerst tot meer dan overvloedig op verschillende radiostations te horen zijn hier ook rijkelijk vertegenwoordigd zijn. Toch is er een lichtpuntje wat deze plaat wel een luisterbeurt rechtvaardigt. Tarja noemt het album toch niet voor niks Dark Christmas.

In 2017 heeft Tarja onder de noemer From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas) al seen kerstplaat uitgebracht. Echter, het kerstrepertoire bevat nog veel meer bekende songs, wat ook op Dark Christmas blijkt. Talloze traditionele songs passeren de revue. ‘Frosty The Snowman’, ‘The First Noel’, ‘Rudolph The Red-nosed Reindeer’ en ‘O Holy Night’ staan er onder andere op, wel in met de pure signatuur an Tarja.

Klassiekers vs eigen werk

Met ‘Dark Christmas’ heeft Tarja ook een eigen kerstnummer opgenomen. De donkere kant wordt middels haar kunsten als sopraan mooi geëtaleerd, maar een kaskraker zal deze track niet worden. Haar interpretatie van ‘Jingle Bell Rock’ herbergt nog invloeden die de liefhebbers van Nightwish graag zien gebeuren. Het groteske zit er mooi in. ‘All I Want For Christmas Is You’, jawel, van Mariah Carey, krijgt ook een donkerder tintje en doet het hier ook wat langzamer aan. Hierdoor komen de vocalen vooral in de spotlight, in plaats van het originele opzwepende ritme. Als er in de loop van het nummer wat meer instrumenten worden ingezet, blijkt dat Tarja duidelijk gekozen heeft voor een meeslepende uitwerking, waardoor het een grotesk karakter krijgt. Wham’s ‘Last Christmas’ is ook al talloze malen uitgevoerd, maar ook hier weet Tarja er toch echt iets eigens van te maken.

Kerstplaten zijn zaken waar men van houdt of niet, maar Tarja zorgt met Dark Christmas dat zij de klassiekers juist ook naar sferen buiten Kerst om kan trekken. Eerder voor bij een goed glas rode wijn dan tijdens het kerstfeest.

Tarja - Dark Christmas

Tracklist Dark Christmas

1. The First Noel
2. Frosty The Snowman
3. Holy Night
4. Dark Christmas
5. Jingle Bell Rock
6. White Christmas
7. All I Want For Christmas Is You
8. Wonderful Christmastime
9. Last Christmas
10. Jingle Bells
11. Rudolph The Red-Nosed Reindeer
12. Angels We Have Heard On High

Tarja online

Website
Facebook
Instagram
X / Twitter

EARMUSIC ONLINE

Webshop
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén