White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Tesseract – Portals

Leestijd: 3 minuten

Eigenlijk staat de naam met elke letter in hoofdletters los van elkaar geschreven, maar voor de overzichtelijkheid wordt P O R T A L S in dit stuk gewoon als Portals geschreven. Met die naam op die manier zo wegzetten, maakt de band eigenlijk gelijk een statement naar de taal. Het hoeft niet allemaal volgens het gangbare. Portals is de nieuwe plaat van de Britse band Tesseract.

Tesseract

Al jaren geldt Tesseract als een grootheid als het om progressieve metal gaat. De band grossiert in averechtse ritmes, verrassende bruggetjes en opvallende ritmiek. Tot op heden heeft Tesseract vier langspelers uitgebracht, waarvan Sonder de meest recente is. Net als die plaat verschijnt Portals overigens ook via Kscope.

Portals, of P O R T A L S

Waar men misschien een nieuwe studioplaat van Tesseract verwachtte, is Portals een verzaming tracks die tijdens een speciaal event live zijn gespeeld. De show was in tijden van corona. Dat betekende direct ook dat drummer Jay Postones niet van de partij kon zijn, gezien hij in Texas woonachtig is. Daarom speelt Mike Mayan hier de drums. Er zijn bands die mindere vervangers op de kop weten te tikken. Mayan laat namelijk horen het fenomenale drumwerk van Tesseract met gemak te kunnen spelen.

Voor Portals moet men wel even de tijd nemen. De veertien tracks zijn verdeeld over twee cd’s, terwijl er ook nog uitgaves zijn met meer schijven. Dan zit er bijvoorbeeld een Blu-Ray bij, zodat de show op die manier ook nog genoten kan worden. Daarbij komt sowieso al dat Tesseract de tijd neemt voor nummers. Vier van de veertien nummers op Portals gaan ruim over de tien minuten. Daarvan spant ‘Concealing Fate, Parts 1,2,3’ de kroon. Daarvoor moet een kleine twintig minuten voor gereserveerd worden. Wie echter de eerste ep van Tesseract herinnert, weet dat de band nog drie delen achterwege laat. Toen wist men namelijk vriend en vijand te verrassen met een track die bijna een half uur duurde. Dat was de ep Concealing Fate dus.

Variatie

Tesseract weet, mede onder invloed van de fans, hun hele carrière uit te lichten. Geen plaat wordt overgeslagen, waardoor de fans van elk uur tevreden kunnen zijn. Daarbij is een groot pluspunt dat er ook tracks gespeeld zijn die nog niet eerder live vertoond waren. ‘Beneath My Skin/Mirror Image’, ‘Juno’ en ‘Orbital’ hadden daar ook nog niet heel veel kans toe gehad, gezien deze tracks op Sonder staan. Voor ‘Embers’, het slotdeel van Altered State’s ‘Of Energy’ is, geldt dat dit een stuk specialer is. Op die manier is het én voor de fan leuk én voor de leek die een goed beeld van deze hoogstaande progressieve metal band wilt krijgen.

Portals is een plaat die de kracht van Tesseract viert. Dat drummer Postones niet van de partij is op de bühne lijkt voor de impact van de sound geen invloed te hebben. Tesseract op zijn best.

Tesseract - Portals

Tracklist Portals

Disc 1

 1. Of Matter
 2. King
 3. Concealing Fate Parts 1, 2 & 3
 4. Tourniquet
 5. Beneath My Skin / Mirror Image
 6. Orbital 
 7. Juno 

Disc Two 

 1. Cages
 2. Dystopia
 3. Phoenix
 4. Nocturne
 5. Eden
 6. Of Energy
 7. Seven Names

Tesseract online

Website
Facebook
Twitter

KSCOPE ONLINE

Website
Facebook

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén