White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Damned – Darkadelic

Leestijd: 2 minuten

The Damned is een band die bij de punkers van het eerste uur nog wel een belletje zal doen rinkelen. Die band is nog steeds actief en heeft na jaren weer een nieuwe plaat voor de muziekliefhebber. Darkadelic is die nieuwe release van The Damned, een die hier uitkomt via V2 Records.

The Damned

Het was in de jaren ’70 de eerste van de punkbands die een single opnam en vervolgens ook nog eens de eerste die een langspeler uitbracht. Waar veel genregenoten er al snel, om diverse redenen, de brui aan gaven, is The Damned, met een paar korte pauzes, doorgegaan. Daarbij evolueerde hun sound ook, wat hen later meer deed aansluiten bij de gothic en new wave.

Darkadelic

De twaalf tracks op Darkadelic zijn de opvolger van het voor The Damned succesvolle Evil Spirits. Die plaat verscheen in 2018 en bracht het album hoog in de lijsten. Het nieuwe materiaal laat horen dat die ‘evil spirits’ in opener ‘The Invisible Man’ nog steeds aanwezig zijn. Het tussenstuk daar lijkt bezeten door die kwade geesten, terwijl de rest van de song de sferen van de Britse punk en rock ademt. Dat geldt ook voor ‘Bad Weather Girl’.

Toch is The Damned veel meer dan een punkband, iets wat natuurlijk al lang is gebleken. ‘Western Promise’, een rustige track, is heel geniaal door de inzet van een saxofoon aan het eind. Dan doet The Damned denken aan The Clash. ‘Wake The Dead’ doet The Damned lijken of The Cult, Talk Talk en The 69 Eyes samen zijn gegaan. De gitaarsolo is daar ook heerlijk. Daarbij geldt bij The Damned dat de rol van de toetsen ook niet onderschat moet worden. Dat geeft een mooie extra laag, die soms bijna aan Deep Purple doet denken.

Darkadelic laat eens te meer horen dat The Damned een band is voor welke hokjes niet bedoeld zijn. Het was ooit punk, het was ooit gothic, maar eigenlijk is The Damned een synthese van talloze stijlen, een nieuw pad vereffenend voor anderen.

The Damned - Darkadelic

Tracklist Darkadelic

 1. The Invisible Man
 2. Bad Weather Girl
 3. You’re Gonna Realise
 4. Beware Of The Clown
 5. Western Promise
 6. Wake The Dead
 7. Follow Me
 8. Motorcycle Man
 9. Girl I’ll Stop At Nothing
 10. Leader Of The Gang
 11. From Your Lips
 12. Roderick

The Damned online

Website
Twitter
Facebook
Instagram

V2 RECORDS ONLINE

Website
Facebook
Twitter
Instagram

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén