White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Damned Things – High Crimes

Leestijd: 2 minuten

Het was 2010. The Damned Things kwam met de debuutplaat: Ironiclast. Dat was het werk van Anthrax-icoon Scott Ian en Fall Out Boy-gitarist Joe Trohman, welke samen de liefde voor Thin Lizzy en rock ’n roll deelden. Vele jaren later komt die band met een nieuwe plaat. High Crimes verschijnt via Nuclear Blast.

Het album, dat niet gepland was maar er ‘ineens kwam’, telt naast de twee genoemde sterren ook Fall Out Boy-drummer Andy Hurley, Every Time I Die-zanger Keith Buckley en bassist Dan Adriano van Alkaline Trio. Die line-up belooft dus veel goeds. En goeds krijgt men ook op High Crimes. Het rockt, het schopt tegen alles en iedereen, maar legt soms ook die arm over de schouder. ‘Invincible’ heeft dat allemaal in zich. De liefde voor de gitaar komt in ‘Omen’ heel sterk naar voren. Daar klinkt The Damned Things alsof Thin Lizzy en Muse samen de studio in zijn gedoken.

High Crimes telt tien nummers. Deze zijn in iets minder dan veertig minuten aan het luisterende oor gepasseerd. ‘Carry The Brick’ staat voor de overstuurde kant van The Damned Things, terwijl ‘Something Good’ juist bij het grote publiek in de smaak zal vallen. Die laatst genoemde track is snel mee te zingen, waarbij de Amerikaanse yell bij sportwedstrijden gezongen door cheerleaders op de hak wordt genomen. Dit soort momenten zorgt wel voor een zeer gevarieerde, energieke plaat.

De plaat kwam er spontaan en de band wist niet eens of er iemand op zat te wachten. Wie High Crimes hoort, zal moeten bekennen dat stil zitten niet mogelijk is, dat de luchtgitaar in de hand is genomen, of dat alles van de muur is geslagen door de absentie van lotgenoten om een slampitt mee te bouwen. The Damned Things doet ertoe!

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén