White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Pineapple Thief – Versions Of The Truth

De porgressieve rockband The Pineapple Thief is de band van Bruce Soord. Die heeft de groep in 1999 tot het leven geroepen en is ook nog de enige in de band die het begin heeft meegemaakt. The Pineapple Thief heeft vele platen gemaakt en ook de nodige wisselingen in de bezetting ondergaan. De meest recente toevoeging is van een paar jaar geleden. Gavin Harrison is er sinds een paar jaar bij. Daarom is The Pineapple Thief nu ook de band van Gavin Harrison, in de volksmond. Via Kscope komt The Pineapple Thief met Versions Of The Truth.

The Pineapple Thief

Deze Britse band is dus al meer dan twee decennia actief. Het gezelschap staat voor een rustige vorm van progressieve rock, waarbij men het wandelen over niet gangbare paden tot een kunst heeft verheven. Wie met deze band meegaat, zal niet ervaren dat het niet gangbaar is of was. Een kunst die maar weinig bands met zulke subtiele elementen kan verwezenlijken.

Versions Of The Truth

De nieuwe plaat van The Pineapple Thief telt tien tracks. De kortste daarvan is ‘Too Many Voices’. Daar heeft de groep maar drie minuten en zeventien secondes voor nodig. Daarentegen duurt de langste track op Versions Of The Truth ruim meer dan zeven minuten. Dat is ‘Our Mire’. Echter, dat is ook de enige track van echt opvallende lengte op deze schijf.

Eén van de meest subtiele tracks op deze plaat is ‘Stop Making Sense’. Hier hangt The Pineapple Thief ergens tussen Peter Gabriel, het Verre Oosten en een subtiele noot Queen. Het instrumentarium geeft een extra dimensie aan de sound. Opener ‘Versions Of The Truth’ staat daarentegen meer voor de rockende kant van The Pineapple Thief. Onthoud daarbij wel dat deze band het altijd zoekt in het subtiele, haast sublieme, van de progressieve rock.

Terugkomend op Gavin Harrison geldt voor deze plaat dat de voormalig drummer van Porcupine Tree en King Crimson laat horen dat hij de kunst van het uiterst eenvoudig drummen tot een kunst heeft verheven. En waar het rustig lijkt, doet hij geniale dingen. Kleine ritmewisselingen, bijzondere tempo’s en het weglaten van sommige nummers. Kortom, het mag dan eenvoudig lijken, het is groots.

The Pineapple Thief heeft onder leiding van de Bruce Soord met Versions Of The Truth wederom een uiterst bijzondere, mooie plaat gemaakt. Sommige bands hebben weinig bombarie nodig om te schitteren, The Pineapple Thief voorop.

The Pineapple Thief - Versions Of The Truth

Tracklist Versions Of The Truth

Versions of the Truth
Break It All
Demons
Driving Like Maniacs
Leave Me Be
Too Many Voices
Our Mire
Out of Line
Stop Making Sense
The Game

The Pineapple Thief online

Website
Facebook
Twitter

Kscope online

Website
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén