White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Zakk Sabbath – Vertigo

Vijftig jaar geleden. Ja, het is vijftig jaar geleden dat Black Sabbath met de legendarische plaat Black Sabbath kwam. Dat juweeltje dat de muziekgeschiedenis zou gaan veranderen verscheen toen. Zakk Sabbath zou Zakk Sabbath niet zijn om dat album niet te eren. Daarom komt Zakk Sabbath via Magnetic Eye Records met Vertigo.

Zakk Sabbath

De doorgewinterde metalhead had het al wel door, maar inderdaad, dit is een band van niemand minder dan Zakk Wylde. De ex-gitarist van Ozzy Osbourne en Black Label Society komt met bassist Blasko, die ook onder andere bij Ozzy speelde, en Randy Castillo (o.a. Queens Of The Stone Age) met deze ode aan de debuutplaat van Black Sabbath. Daar staat Zakk Sabbath voor.

Vertigo

Voor menig mens zal nu gelden dat de vraag rijst waarom dit album dan Vertigo heet. Vertigo Records, kortweg Vertigo, was destijds het label dat deze plaat uitgaf. De cd-versie is later nooit via die platenmaatschappij verschenen, maar het origineel, de LP, dus wel. Daarmee eert Zakk Sabbath de hele release van destijds.

Zakk Sabbath laat op Vertigo heel simpel horen dat de nummers van weleer nog steeds groots zijn. Toch is het niet helemaal de plaat van toen. Natuurlijk opent de schijf met het meesterlijke ‘Black Sabbath’, welke ook in de versie van Zakk Sabbath even obscuur blijft, en ‘The Wizard’. Daarna komt het verschil. Er is namelijk een Europese versie van de plaat en een Amerikaanse. Op de Europese versie staan ‘Evil Woman’ en ‘Warning’. Dat waren beide covers. Op de Amerikaanse versie, uitgegeven voor Warner, ontbrak de eerste en stonden er twee medleys op. Dat is de versie die Zakk Sabbath gebruikt.

In de eerste medley wordt geëindigd met het immer geniale ‘N.I.B.’. Daarvoor klinken ‘Wasp’ en ‘Behind The Wall Of Sleep’. Bij ‘A Bit of Finger/Sleeping Village/Warning’ wordt de cover dus niet vergeten. Wat voor de liefhebbers van Black Sabbath erg fijn is, is dat Zakk Sabbath de nummers gewoon laat zoals ze waren. Dat is ook het beste.

Natuurlijk is Zakk Sabbath niet Black Sabbath en is Vertigo niet het album Black Sabbath, maar de drie heren benaderen het wel. Eens te meer blijkt hoe geweldig die debuutplaat van Black Sabbath was. Het feestje van Abraham wordt zo mooi gevierd.

Zakk Sabbath Vertigo

Tracklist Vertigo

  1. Zakk Sabbath – Black Sabbath
  2. Zakk Sabbath – The Wizard
  3. Zakk Sabbath – Wasp / Behind the Wall of Sleep / N.I.B
  4. Zakk Sabbath – Wicked World
  5. Zakk Sabbath – A Bit of Finger / Sleeping Village / Warning

Zakk Sabbath online

Bandcamp
Facebook
Twitter

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén