White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Rite – The Astral Gloom

Leestijd: 2 minuten

Het was toen A.th van onder andere Black Oath en Ustumallagam van Denial Of God de handen ineen sloegen de hun inspiratie van de black en doom wisten te trekken dat The Rite geboren was. Die band komt nu met de tweede langspeler uit hun carrière. Dat nieuwe album van The Rite heet The Astral Gloom en verschijnt via Iron Bonehead Productions.

The Rite

Zoals gezegd vond de totstandkoming van deze band plaat door de samenwerking van de bovengenoemde artiesten. De band is uitgegroeid tot een vijftal en zag in 2018 de eerste release uitkomen. Dat was de extended play The Brocken Fires. Die release kreeg met het in 2020 uitgekomen Liturgy Of The Black een waardig opvolger. Ondertussen heeft de band ook nog de nodige demo’s uitgebracht, waardoor men wel een goed beeld kan hebben van wat hen allemaal bezighoudt, muzikaal gezien.

The Astral Gloom

Nu is er dus die tweede langspeler van dit gezelschap met een internationaal karakter. The Astral Gloom telt tien nieuwe tracks van The Rite. Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat zowel opener ‘The Evocation’ als afsluiter ‘Sheol’ niet tot de echte liederen gerekend kunnen worden. Er staat niet voor niks ‘Intro’ en ‘Outro’ bij. Overigens is die intro wel een echte donderspeech, letterlijk. Overigens moet ‘Walpurgis Night’ ook in die categorie geschaard worden, iets waar niet iedereen gezien de lengte van ruim drie minuten halverwege de plaat op zal zitten te wachten.

De muziek van The Rite kan het best omschreven worden als de sferen en vooral de stem van de black metal naar de doom en heavy metal getrokken wordt. Bij vlagen doet The Rite dan ook een beetje denken aan Mercyful Fate, Black Sabbath en Dimmu Borgir in een. ‘The Spirit Of Mendes’ en titeltrack ‘The Astral Gloom’ laten dat goed horen. Ondanks dat de doom een prominente plaats in de songwriting heeft, weet de band ook vaak genoeg te versnellen, waardoor het geen puur feestje van traag haar zwiepen is.

Het is obscuur, maar het past wel. The Astral Gloom laat vooral horen dat het genre-overstijgend denken van The Rite een mooie uitwerking heeft. Deze donkerte weet dus ook echt wel te schitteren.

The Rite - The Astral Gloom

Tracklist The Astral Gloom

01 Intro – The Evocation 1:35
02 The Spirit of Mendes 5:33
03 The Fathomless Dark 4:55
04 Under A Lunar Spell 4:51
05 Walpurgis Night 3:16
06 The Astral Gloom 5:13
07 Nosophoros 5:57
08 Naked When You Come 3:25
09 The Valley of Megiddo 5:45
10 Outro – Sheol 2:04

The Rite online

Bandcamp
Facebook

IRON BONEHEAD PRODUCTIONS ONLINE

Website
Bandcamp
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén