White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Smashing Pumpkins – CYR

The Smashing Pumpkins behoeft geen introductie meer. Deze band heeft internationaal de laatste decennia al zoveel naam gemaakt, dat een muziekliefhebber niet kan stellen dat hij er nog nooit van heeft gehoord. De constante factor in al die tijd is frontman Billy Corgan geweest. De aankondigingen van de nieuwe plaat schepten veel verwachtingen. De bezetting liegt er namelijk niet om. In de haast sterkst mogelijke line-up komt The Smashing Pumpkins met CYR. Die plaat verschijnt via Sumerian Records.

The Smashing Pumpkins

Het begon allemaal aan het eind van de jaren ’80 van de vorige eeuw. Billy Corgan, James Iha en Jimmy Chamberlin sloegen de handen ineen. Bassiste D’Arcy Wretzky was ook nog een ruim decennium onderdeel van deze groep, maar is dat momenteel niet meer. Zowel Billy Corgan als James Iha zijn vaardig genoeg op de basgitaar om die partijen voor hun rekening te nemen. Daarentegen zit Jeff Schroeder inmiddels al wel meer dan tien jaar bij de groep. Daarom kan worden gesteld dat de band van multi-platina albums als Mellon Collie And The Infinite Sadness en Siamse Dream en megahits als ‘1979’, ‘Bullet With Butterfly Wings’ en ‘Zero’ uiterst sterk bezet is.

CYR

De plaat die The Smashing Pumpkins nu op de planken brengt, is er niet zomaar één. Omdat het Billy Corgan bruist aan ideeën, heeft men er zelfs een dubbelabum van gemaakt. The Smashing Pumpkins presenteren dan ook exact tweeënzeventig minuten aan nieuwe muziek. Ja, die twintig tracks hadden dus ook op één schrijf gepast. Echter, verdeeld over twee is het wel overzichtelijker.

Een flink deel van de tracks is vooraf al de wereld in geslingerd. Op menig moment heeft The Smashing Pumpkins er telkens twee singles tegelijk ingeknald. Daarom is een deel van de plaat al bekend. Men weet hierdoor ook dat de muziek lekker gevarieerd is. De band rockt lekker in ‘Wyttch’, terwijl ‘Ramona’ juist meer hypnotiserend is.

De stem

Wat The Smashing Pumpkins in al die jaren vooral heeft onderscheiden, is de stem van Billy Corgan. Zijn kenmerkende, beetje schelle stem is ook op CYR als vanouds leidend. ‘The Colour Of Love’ en ‘Confessions Of A Dopamine Addict’ laten dat direct horen. Dit blijft een mooi kenmerk van deze band. Zo blijft The Smashing Pumpkins uit duizenden herkenbaar.

Muzikaal is het minder grunge-georiënteerd als men in de jaren ’90 was. Op sommige momenten doet The Smashing Pumpkins op CYR zelfs denken aan A Perfect Circle op diens laatste plaat. Toevalligerwijs speelde James Iha ook op die plaat, al is het hier toch Billy Corgan die de muziek schrijft. Op momenten als ‘Starrcraft’ weet de band zelfs op een friise, lichte manier te rocken. Hitgevoelig, maar dan net op een andere manier.

De kortste track op CYR is ‘Tyger, Tyger’. Deze track doet op kleine momenten denken aan het aloude gedicht van William Blake, maar dat wordt eigenlijk ook beperkt tot de titel. De electronica heeft hier duidelijk bezit van de ruimte genomen en de achtergrondzangeressen dansen vocaal om Corgan heen. Misschien is dit niet direct de kant waar de fan op zit te wachten. Gelukkig sluit ‘Minerva’ daarna de plaat zeer groots af.  

De twintig tracks op CYR laten horen dat The Smashing Pumpkins de deze bezetting tot een plaat zijn gekomen die zeer gevarieerd is. Er zijn vele absolute hoogtepunten, waardoor kleine momenten waarop de band niet het geijkte pad volgt, niet als vies smaken. The Smashing Pumpkins blijft een band van buitencategorie.

The Smashing Pumpkins -Cyr

TRACKLIST CYR

1. The Colour of Love
2. Confessions of a Dopamine Addict
3. Cyr
4. Dulcet in E
5. Wrath
6. Ramona
7. Anno Satana
8 Birch Grove
9. Wyttch
10. Starrcraft
11. Purple Blood
12. Save Your Tears
13 Telegenix
14. Black Forest, Black Hills
15. Adrennalynne
16. Haunted
17. The Hidden Sun
18. Schaudenfreud
19. Tyger, Tyger
20. Minerva

SMASHING PUMPKINS ONLINE

Facebook
Twitter
Instagram
Website

Sumerian Records online

Website
Facebook
Webshop

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén