White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Thyrant – Katabasis

In 2017 kwam de Spaanse metalband Thyrant met het album What We Left Behind…. Die plaat verscheen via Indie Recordings en was hun debuutschijf. Inmiddels is men drie jaar verder. De tijden zijn veranderd, maar Thyrant zit nog gewoon bij Indie Recordings. Via die platenmaatschappij komt Thyrant met Katabasis.

Thyrant

Het was 2015 toen Thyrant is ontstaan. Dat gebeurde door muzikale ideeën samen te voegen. Vele riffs werden omgezet tot nummers en de band was geboren. De stijl bleef hierdoor moeilijk te definiëren. Invloeden van zowel de melodieuze death metal als de doom zijn duidelijk te bespeuren in de sound van Thyrant. De debuutplaat in 2017 was ook direct de eerste echte uitgave van muziek van deze groep. Geen singles, geen EP’s, geen demo’s.

Katabasis

Thyrant heeft op Katabasis acht tracks geplaatst. Vier daarvan lijken bij elkaar te horen. Dat komt doordat men aan die titels ‘Chapter I tot en met IV’ heeft toegevoegd. Die nummers zijn niet aaneen geschakeld op de schijf.  De release heeft een totale speelduur van meer dan vijftig minuten.

Katabasis wordt geopend met ‘Face The Thyrant’. Toepasselijker kan het haast niet. In meer dan acht minuten komt hier alles voorbij wat Thyrant interessant maakt. De pakkende melodieën, de genadeloze death metal en de progressieve invloeden met cleane vocalen die zelfs nog aan Pink Floyd doen denken; het zit er allemaal in. Het lijkt veel wat de band de luisteraar voorschotelt, maar het past allemaal. Daardoor valt de lengte bij het luisteren niet eens op.

Chapter I-IV

Nadat Thyrant gevlamd heeft in ‘Dunes Of Desolation’ komt het eerste ‘Chapter’ aan de beurt. ‘Chapter I: Shipwreck’ is alleen een sferische herhaling van noten om de luisteraar op adem te laten komen. Misschien had dat niet per se bijna drie minuten hoeven duren. ‘Chapter II: Hopeless’, welke volgt op ‘Black Oceans’, is iets donkerder en iets subtieler gevarieerd dan het eerste deel. Daarentegen omarmt ‘Chapter III: Descent’ zowel de herkenbare momenten van deel 1 en 2, maar ook de metal.

Het ultieme deel is dan toch deel 4. ‘Katabasis/Chapter Iv: Catharsis’ sluit Katabasis af. Thyrant neemt hier meer dan tien minuten de tijd om eerst een stapje richting Baroness te doen, om daarna de melodieuze death weer lijdend te laten zijn. Een prachtig slotstuk van een mooie plaat.

Thyrant heeft met Katabasis een plaat gemaakt die zich presenteert als een groots geheel. Misschien mogen sommige tussenstukken dan wel lang van aard zijn, de indrukwekkende, melodieuze metal waar At The Gates, Paradise Lost en het oude Opeth samen lijken te komen, verwarmt het metalhart.

Thyrant Katabasis Indie Recordings

Tracklist Katabasis

  1. Face the Thyrant (8:40)
  2. Dunes of Desolation (5:16)
  3. Chapter I: Shipwreck (2:49)
  4. Black Oceans (8:24)
  5. Chapter II: Hopeless (1:43)
  6. Ephemeral Lighthouse (8:37)
  7. Chapter III: Descent (4:05)
  8. Katabasis / Chapter IV: Catharsis (10:48)

Thyrant online

Website
Facebook
Spotify
Bandcamp

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén