White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Trondheim Jazz Orchestra – Happy Endlings

Leestijd: 2 minuten

Het Trondheim Jazz Orchestra is een gezelschap dat niet houdt van stilzitten. Om dat te onderstrepen, kwam de groep onder leiding van  Ole Morten Vagan onlangs met alweer hun twintigste plaat. Alleen hele grote namen maken zoveel platen. Via Odin zag het ensemble Happy Endlings verschijnen.

Voor wie denkt dat het hier om een spelfout gaat, het is echt Endlings. Deze speling met het woord past perfect bij de vrolijke jazzplaat waarvan de cover lijkt te waarschuwen voor een enorme tsunami. In feite komt die tsunami er ook. Het is alleen niet de stad die wordt opgeslokt, maar het brein. Niet het water is de boosdoener, maar het Trondheim Jazz Orchestra zorgt hiervoor. Opener ‘Vilken Lat Ska Vi Inte Spela Nu’ laat in bijna acht minuten horen dat men echt wel een gevorderde jazzfanaat moet zijn, wilt men hier op los gaan. Dat getrainde oor zal in volle glorie genieten van de vele lagen die zowel naast elkaar als tegen elkaar strijden om een plek in de compositie.

Het is dus spelen met contrasten. In ‘The Sussex Pub In Essex’ is het aan de blazers om te openen. Alles lijkt dan nog heel vrolijk, maar zodra de drums zich ermee gaan bemoeien, wordt het uitkijken geblazen. Wie loopt waar? Waar gaat het naartoe? Is chaos de goede leidsman? Als de kalmte terugkeert, blijkt alles nog even liefdevol en vrolijk.

Van de acht nummers op Happy Endlings is ‘Disco Dream’ met een speelduur van meer dan zestien minuten de langste. De tempowisselingen en het inspelen op de variërende sferen zorgen ervoor dat het oor op een zinderende wijze wordt geprikkeld.

Happy Endlings is geen plaat voor iemand die zich net aan de jazz wilt zetten. Het is een plaat waar het geoefende oor onder het genot van een goed glas rode wijn tevreden van gaat klapperen. Het Trondheim Jazz Orchestra heeft niet voor niks al zoveel platen op de markt gebracht.  

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén