White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Type O Negative – Dead Again (re-issue)

Leestijd: 3 minuten

Toen de plaat destijds uitkwam, had nog niemand het vermoeden dat het de laatste studioplaat van de band zou zijn. Toch was Dead Again de laatste van Type O Negative. Dat album ziet nu via Nuclear Blast opnieuw het licht, waarbij de plaat ook onder handen is genomen.

Type O Negative, tijdens Dead Again

Het was 2007. Na World Coming Down en Life Is Killing Me bracht Type O Negative opnieuw na vier jaar een nieuwe plaat uit. Dead Again liet zich kenmerken doordat Type O Negative voor het eerst weer echte drums gebruikte voor de opnames, in plaats van een drumcomputer. Johnny Kelly had dus echt wat te doen gehad in de studio.

De line-up was op dat moment ook al jaren hetzelfde. Peter Steele aan het frontman, met naast hem Kenny Hickey, Josh Silver en dus Johnny Kelly, die in het eerste decennium van de band nog Sal Ambruscato had opgevolgd. Hickey was tevens voor een deel van de vocalen verantwoordelijk, zoals in het machtige, indrukwekkende ‘The Profit Of Doom’.

Dead Again (re-issue)

Nu ligt er dus een mooie heruitgave van deze plaat klaar. Naast de release op cd is er ook een versie in een zogenaamde longbox. De fans zullen daar de extra’s voor het oog met open armen verwelkomen. Hier gaat het echter puur om de muziek, dus wordt de standaard-editie uitgelicht.

De eerste schijf van Dead Again telt de tracks zoals men die kent, maar dan wel net wat meer naar de. Een eerste schijf, maakt ook direct duidelijk dat er een tweede schijf is. Op die disc staat veel livemateriaal. Voor velen zal dit als nieuw in de oren klinken, maar feit is wel dat er van Dead Again al eerder luxere uitgaves zijn uitgekomen. Zowel de livetracks als die nummers die live op Wacken Open Air zijn opgenomen, kunnen dus al gekend worden. Is dat erg? Een hele dikke ‘nee’.

Live als bonus

De bonus van deze re-release zit hem dus in de livetracks. Dat is een mooie geste aan iedereen die de band al lang volgt. Hoewel de kwaliteit zo is dat het duidelijk is dat het live is, wat bij ‘Everything Dies’ niet te ontkennen valt, is de reeks om van te smullen. Wat te denken van Type O Negative in bloedvorm met ‘Christian Woman’, waarbij ‘Black Sabbath’ van Black Sabbath als intro wordt gespeeld. Dat is Type O Negative ten voeten uit.

Misschien is het hoogtepunt van deze schijf vol livetracks wel de versie van ‘Love You To Death’, opgenomen op Wacken Open Air in 2007. Het is zeker niet het hardste, heftigste van deze band die traagheid en diepgang tot een andere dimensie heeft getoverd. Toch geldt hier dat dit nummer tot op het bot binnenkomt. Als metal romantisch was, klonk het als deze klassieker van Type O Negative.

Nee, qua muziek zal de die-hard fans geen nieuwe tracks aantreffen, maar de heruitgave van Dead Again onderstreept eens te meer het unieke karakter van Type O Negative. Na zo’n plaat luisteren wordt men toch ook weer even stil, want dit zal nooit meer zo ervaren kunnen worden.

Type O Negative - Dead Again - Artwork

Tracklist Dead Again

 1. Dead Again
 2. Tripping A Blind Man
 3. The Profit Of Doom
 4. September Sun
 5. Halloween In Heaven
 6. These Three Things
 7. She Burned Me Down
 8. Some Stupid Tomorrow
 9. An Ode To Locksmiths
 10. Hail And Farewell To Britain

Bonus Tracks

 1. Everything Dies (live)
 2. My Girlfriend’s Girlfriend (live)
 3. Black Sabbath (intro) / Christian Woman (live)
 4. Love You To Death (live)
 5. Black No. 1 (Little Miss Scare-All) (live)
 6. Anesthesia (live at Wacken Open Air 2007)
 7. Christian Woman (live at Wacken Open Air 2007)
 8. Love You To Death (live at Wacken Open Air 2007)
 9. Kill You Tonight (live at Wacken Open Air 2007)

Type O Negative online

Website
Facebook
Instagram
Twitter

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén