White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Yngwie Malmsteen – Parabellum

Dat hij geldt als een van de grootste virtuozen in de wereld van de heavy muziek, is een feit. De Zweedse gitarist Yngwie Malmsteen behoeft dan eigenlijk geen introductie meer. Al jaren imponeert hij met zijn solocarrière. Via Music Theories Recordings/Mascot Label Group komt Yngwie Malmsteen met Parabellum.

Yngwie Malmsteen

De basis is gelegd in de jaren ’80 in de tijd dat hij ook nog kortstondig in Steeler en Alcatrazz speelde. Zijn gitaartechniek heeft velen doen verbijsteren en samen met Joe Satriani en Steve Vai wist hij hen met de G3 nog meer te verbazen. Malmsteen laat echter in zijn soloproject naast zijn vingers ook zijn stembanden spreken.

Parabellum

Het is alweer de eenentwintigste studioplaat voor de man die al veertig jaar in het vak zit. Deze nieuwe schijf telt tien tracks. Daarvan is de afsluiter de langste van allen. ‘Sea Of Tranquility’ duurt namelijk iets meer dan acht minuten. ‘Toccata’ en ‘Magic Bullet’ gelden als de kortste van Parabellum. Beide halen de vier minuten ruim niet.

Vanaf de eerste tonen in ‘Wolves At The Door’ is het duidelijk dat Yngwie Malmsteen Paraballum niet heeft gemaakt om zijn skills achterwege te laten. Waar die track nog een vlotte song is waarbij ook de vocalen een belangrijke rol innemen, weet hij in ‘Presto Vivace In C# Minor’ de klassieke kant van de muziek middels de hardrock aan de man te brengen. Dan is het de gitaar die de spotlight stevig grijpt en pas loslaat als de track voorbij is.

‘Relentless Fury’ is een goed voorbeeld van het feit dat Yngwie Malmsteen een goede balans tussen virtuositeit en songwriting heeft gevonden. De track zelf is pakkend van aard, terwijl het overduidelijk is dat hij een meer dan begenadigd gitarist is. Ook het feit dat er tracks met en zonder vocalen op Parabellum staan, zorgt ervoor dat er een lekkere flow in de schijf zit.

Goed doel

Een mooi gegeven van deze plaat is dat het originele ontwerp van de albumhoes geveild gaat worden. Dat gebeurt om geld in te zamelen voor adoptiekinderen. Dit geldt dan weer als een mooie bijkomstigheid van deze zinderende gitaarplaat.

Er zijn mensen die aan de virtuozen in welke hoek van de muziek dan ook niks aan vinden. Voor hen: je gaat ook niet naar een voetbalwedstrijd als je wielrennen wilt kijken. Voor alle andere mensen geldt dat Parabellum van Yngwie Malmsteen een uiterst verfijnde plaat is geworden waarbij de meester ook nog eens de balans tussen songs met vocalen en die waar het louter gitaarwerk is perfect heeft gevonden.

Yngwie Malmsteen - Parabellum

Tracklist Parabellum

  1. Wolves At The Door 5:57
  2. Presto Vivace in C# minor 5:06
  3. Relentless Fury 5:38
  4. (Si Vis Pacem) Parabellum 5:50
  5. Eternal Bliss 6:24
  6. Toccata 3:18
  7. God Particle 6:17
  8. Magic Bullet 3:38
  9. (Fight) The Good Fight 6:39
  10. Sea Of Tranquility 8:01

YNGWIE MALMSTEEN ONLINE

Website
Facebook
Instagram

MASCOT LABEL GROUP

Website

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén